RAT U IZRAELU 19. DAN: Pogođena škola u Gazi, Izrael za sada odlaže kopnenu invaziju
Foto: AP/Ariel Schalit, EPA/Mohammed Saber

VIŠE OD 8.700 MRTVIH

RAT U IZRAELU 19. DAN: Pogođena škola u Gazi, Izrael za sada odlaže kopnenu invaziju

Planeta -

Ovo je 19. dan rata u Izraelu, sukoba koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.

Ujedinjene nacije su upozorile da bi rad njihovih humanitaraca u Pojasu Gaze mogao da bude zaustavljen pošto im ponestaje goriva.

Uprkos ulaska jednog dela kamiona sa humanitarnom pomoći u Pojas Gaze, humanitarne agencije nastavljaju da upozoravaju na katastrofalnu situaciju, pogotovo u bolnicama koje su prepune ranjenih.

Američki predsednik Džo Bajden je kazao da pomoć ne dolazi "dovoljno brzo", a šef Stejt departmenta Entoni Blinken predložio je "humanitarnu pauzu" u sukobu.

Hamas i dalje u Pojasu Gaze drži više od 200 talaca, a do sada je oslobođeno četvoro.

Izrael je nastavio sa žestokim bombardovanjem Pojasa Gaze, a tamošnje Ministarstvo zdravlja kojim upravlja Hamas objavilo je da je oko 5.800 ljudi ubijeno od 7. oktobra.

U napadima hamasovaca na jugu Izraela, čije su glavne mete bili civili, ubijeno je više od 1.400 ljudi.

Uz oko 1.500 tela hamasovaca koja su pronađena na teritoriji Izraela, ukupno je do sada sukob odneo više od 8.700 žrtava.

Gaza, Izrael
foto: AP Hatem Ali

20.19 - Netanjahu: Spremamo se za ofanzivu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je na konferenciji za novinare u sredu uveče da se pripremaju za kopnenu operaciju u Pojasu Gaze i da su trupe već „eliminisale hiljade terorista“.

Opširniji tekst pročitajte OVDE

19.33 - Stradalo više od 6.500 Palestinaca

Od početka sukoba 7. oktobra ubijeno je 6.546 Palestinaca, uključujući 2.704 dece, dok je ranjeno 17.439, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.

U poslednja 24 sata, 194 porodice bile su žrtva izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze, poginulo je 756 ljudi, među kojima 344 deteta.

19.11 - Makron: Masovna kopnena intervencija u Gazi bila bi greška za Izrael

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da veruje da bi za Izrael bila "greška" ako bi pokrenuo "masovnu kopnenu intervenciju" u Gazi, iako je ponovo potvrdio pravo Izraela da se brani.

Emanuel Makron
foto: EPA Christophe Petit Tesson

18.30 - Pogođena škola u Gazi

Škola koju vodi humanitarna organizacija u Gazi oštećena je u "udaru iz neposredne blizine", saopštila je agencija UN-a za palestinske izbeglice.

Opširnije pročitajte OVDE

18.03 - Hamas gađao Haifu i Ejlat, nema štete ni povređenih

Iz Pojasa Gaze lansirane su rakete dugog dometa prema izraelskim gradovima Haifa i Ejlat, objavile su danas Izraelske odbrambene snage (IDF).

U tim napadima nije bilo povređenih, piše "Tajms of Izrael".

Raketa koju je palestinski militantni pokret Hamas lansirao prema severu Izraela aktivirala je alarme u gradovima nedaleko od Haife, navodi se u saopštenju IDF i dodaje da je projektil eksplodirao u vazduhu.

Hitna pomoć kaže da nema izveštaja o povređenima.

Hamas je preuzeo odgovornost za taj napad, navodeći da je lansirao raketu R160, za koju se smatra da ima domet od 160 kilometara.

17.44 - U racijama izraelske vojske na Zapadnoj obali uhapšeno 58 pripadnika Hamasa

Izraelska vojska (IDF) je danas saopštila da su njeni pripadnici protekle noći u racijama širom Zapadne obale uhapsili 58 pripadnika Hamasa.

IDF navodi da su od početka rata u Pojasu Gaze, 7. oktobra, izraelske trupe uhapsile više od 930 traženih Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući 608 povezanih sa Hamasom.

Vojska je takođe objavila snimak koji pokazuje napad dronom na grupu naoružanih Palestinaca u izbegličkom kampu Dženin, koji su tokom noći bacali eksploziv i pucali na izraelske snage, prenosi "Tajms of Izrael".

17.23 - Izrael za sad pristao da odloži početak kopnene invazije na Gazu

Izrael je za sada pristao da odloži početak kopnene invazije na Pojas Gaze kako bi SAD mogle da postave svoje sisteme protivvazdušne odbrane na Bliski istok, objavio je danas Volstrit džurnal, pozivajući se na američke i izraelske zvaničnike.

16.51 - U Izrael se iz inostranstva vratilo 200.000 Izraelaca

Više od 200.000 Izraelaca vratilo se u zemlju iz inostranstva posle početka sukoba sa Hamasom 7. oktobra, navodi se u izveštaju koji će biti predstavljen na Komitetu za državnu kontrolu Kneseta.

16.27 Izrael prestao da izdaje vize zvaničnicima Ujedinjenih nacija

Izraelske vlasti su prestale danas da izdaju vize zvaničnicima Ujedinjenih nacija, dan nakon što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao da je napad Hamasa na Izrael izazvan izraelskom okupacijom Pojasa Gaze, objavio je danas „Tajms of Izrael”, pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

Ranije je izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan najavio da zvaničnici Ujedinjenih nacija neće dobiti vize zbog izjave generalnog sekretara.

„Vreme je da im održimo lekciju”, poručio je Erdan.

Antonio Gutereš
Antonio Guterešfoto: EPA / EDUARDO MUNOZ / POOL

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saopštio je da nema opravdanja za smrtonosni napad Hamasa na Izrael, nakon što su ga izraelski zvaničnici pozvali da podnese ostavku zbog izjave da se Hamasovi napadi „nisu dogodili u vakuumu”, prenosi Tanjug.

Gutereš je napisao na društvenoj mreži X (Tviter) da patnje palestinskog naroda ne mogu da opravdaju užasne napade Hamasa, kao ni da napadi te grupe ne mogu da opravdaju kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda, preneo je Rojters.

16.09 - IDF napao aerodrome u Siriji

Izraelska vojska napala je aerodrom u Alepu, navode sirijski mediji. Pogođena je poletno-sletna staza i naneta materijalna šteta, žrtava nije bilo.

Izrael je u nekoliko navrata od eskalacije sukoba sa Palestincima gađao sirijske aerodrome, a rusko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je takve postupke grubim kršenjem međunarodnog prava.

Protivtenkovska raketa ispaljena je sa teritorije Libana na izraelski tenk, a izraelska vojska uzvratila je vatru.

15.41 - Amerikanci odvraćaju od kopnene ofanzive

Američki vojni savetnici pokušavaju da ubede Izrael da ne počinje kopnenu operaciju u Pojasu Gaze i ne ponavljaju iskustvo teških gradskih borbi kakve su vođene u vreme iračke kampanje, tvrdi Si-En-En.

Umesto toga, predlažu izvođenje preciznih vazdušnih udara i lokalne napade ili racije.

Istovremeno, i britanski premijer Riši Sunak založio se za „pauzu u borbama kako bi pomoć mogla da uđe u Gazu“, ali je odbio pozive za potpuni prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa.

15.12. Samo po tri litra vode po stanovniku

U Pojasu Gaze je ostalo još po tri litra vode po stanovniku, saopštila je humanitarna organizacija Oksfam, koja je dodala da je to pet puta manje od minimuma koji navode UN.

14.48 - Hamas ispalio raketu dugog dometa ka Haifi

Raketa dugog dometa ispaljena je danas iz Pojasa Gaze i aktivirala sirene za uzbunu u naseljima južno od Haife, saopštila je izraelska vojska.

Beta prenosi da je navedeno da je raketa eksplodirala u vazduhu, a izraelska služba hitne pomoći je rekla da nije bilo izveštaja o povređenima.

Odgovornost za napad preuzeo je palestinska ekstremistička organizacija Hamas koja vlada Pojasom Gaze, rekavši da je ispaljena raketa R160 za koju se veruje da ima domet 160 kilometara.

14.28 - Plišane mede vezanih očiju i umazane bojom koja podseća na krv postavljene na trgu u Tel Avivu, nose slike dece koju je oteo Hamas

Na centralnom trgu Dizengof u Tel Avivu postavljene su plišane mede sa povezanima oko očiju i umrljane tako da boja podseća na krv.

Na svakoj od ovih igračaka nalazi se po jedna fotografija deteta koje su 7. oktobra prilikom upada na jug Izraela iz Pojasa Gaze oteli pripadnici palestinske ekstremističke organizacije Hamas.

Skaj njuz navodi da ovakve plišane mede simbolizuju brutalnost napada hamasovaca od pre više od dve nedelje.

13.11 - Erdogan otkazao posetu Izraelu i šokirao sve izjavom da je "Hamas grupa oslobodilaca koji štite svoju zemlju"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da "otkazuje" sve svoje planove za putovanje u Izrael i izneo mišljenje da je "Hamas grupa oslobodilaca koji štite svoju zemlju".

- Imali smo planove da idemo u Izrael, ali su otkazani. Nećemo ići - rekao je Erdogan u turskom parlamentu.

Erdogan se prvi put sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u septembru u Njujorku.

- Rukovao sam se sa tim čovekom - rekao je Erdogan, dodajući da je Izrael iskoristio dobre namere Turske.

12.24 - Analiza FT: Izraelski gradovi evakuisani, firme zatvorene zbog poziva za 360.000 rezervista, širi se strah od sloma privrede

Rat s Hamasom teško pogađa izraelsku privredu, pa ekonomisti predviđaju oštro smanjenje privrednih aktivnosti i velike deficite.

To piše u analizi Fajnenšel tajmsa u kojoj se navodi da je, pre nego što je izbio rat između Izraela i Hamasa, pivara Džeremija Velfelda u izraelskom gradu Emek Hefer proizvodila je 50.000 litara piva mesečno, dok je njegovih 14 restorana širom zemlje svaki dan privlačilo hiljade gostiju.

U dve nedelje od izbijanja sukoba, Velfeldovi poslovi su stali. Pivara nije proizvela ništa, zatvoreno je 12 od njegovih 14 restorana, a u jedan od dva koja su ostala otvorena u četvrtak je u vreme ručka ušlo samo pet ljudi.

11.16 - Izraelska vojska sprečila pokušaj upada Hamasovih ronilaca na jug zemlje

Danijel Hagari, portparol izraelske vojske, izjavio je da je "najmanje deset terorista Hamasa" u ronilačkim odelima ubijeno nakon što su tunelima koji vode iz Pojasa Gaze ka moru pokušali da se ubace na teritoriju Izraela.

Džeruzalem post navodi da su to sinoć objavili izraelski mediji, precizirajući da je meta Hamasovih ronilaca bio gradić Zikim koji se nalazi neposredno uz severnu granicu Pojasa Gaze.

10.42 - Izrael neće izdavati vize zvaničnicima UN zbog izjave generalnog sekretara Antonija Gutereša o Hamasu

Gilad Erdan, ambasador Izraela u Ujedinjenim nacijama, izjavio je danas da ta zemlja neće davati vize zvaničnicima UN posle izjave generalnog sekretara Antonija Gutereša kojom se, kako se čini, opravdavaju brutalni napadi Hamasa na Izrael.

- Zbog njegove izjave mi odbijamo da dajemo vize predstavnicima UN. Mi smo već odbili da damo vizu podsekretaru za humanitarne poslove Martinu Grifitsu. Vreme je došlo da ih naučimo lekciju - rekao je ambasador Erdan.

10.15 - SZO: Zbog nedostatka goriva agregati u bolnicama rade na minimumu, operišu se samo oni ljudi kojima je ugrožen život

BBC podseća na upozorenje UN da bi večeras moglo da u potpunosti nestane goriva u Pojasu Gaze.

Izveštač broitanskog medijskog servisa kazao je da su bolnice već ograničile usluge samo na kritične slučajeve.

Doktor Ričard Piperkorn iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koji se nalazi u Jerusalimu, javio se u program radija BBC 4.

- Mi imamo timove na terenu u Pojasu Gaze i znamo da su količine goriva potpuno ograničene. Sve bolnice sa kojima sarađujemo koriste minimalno agregate i to samo za operacije kojima se spasavaju životi - kazao je Piperkorn,

Potpukovnik Avičaj Adrae, portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), objavio je juče satelitski snimak za koji tvrdi da pokazuje veliko skladište goriva u Pojasu Gaze koje pripada palestinskoj ekstremističkoj organizaciji Hamas.

9.23 - Otkriveno kako je Hamas dve godine spremao napad koristeći staru tehnologiju koju nisu mogli da prate obaveštajci Izraela i SAD

Mala grupa operativaca Hamasa planirala je iznenadne napade na Izrael komunicirajući tokom dve godine putem mreže telefona povezanih žicom, ugrađene u podzemne tunele u Pojasu Gaze.

Telefonske linije u tunelima su omogućile operativcima da međusobno komuniciraju tajno i nisu im mogli da im uđu u trag ni izraelski obaveštajci, navode dva izvora na koje se poziva CNN.

8.52 - Sastanak lidera Hezbolaha, Islamskog džihada i Hamasa

Libanska televizija Al Manar, koja je u vlasništvu Hezbolaha, objavila je da je Hasan Nasralah, vođa te islamističke organizacije, održao sastanak sa Zijadom al Nahalahom, šefom palestinskog Islamskog džihada i Dalehom al Arurijem, zamenikom lidera Hamasa.

Navedeno je da su Nasralah i čelnici palestinskih ekstremista uradili procenu koje korake "Osovina otpora" treba da preduzme kako bi "postigla pravu pobedu" u Pojasu Gaze.

Palestinski Islamski džihad je druga najveća ekstremistička organizacija u toj enklavi posle Hamasa.

8.25 - U izraelskom vazdušnom napadu ubijeno osam sirijskih vojnika

Sirijski državni mediji objavili su da je osam sirijskih vojnika ubijeno u izraelskom vazdušnom napadu na jugozapadu zemlje.

CNN prenosi navode agencije SANA da je još sedam vojnika ranjeno.

Agencija je citirala vojni izvor koji je naveo da je izraelska "vazdušna agresija" za cilj imala pozicije u blizini grada Dera, a napadom je naneta i materijalna šteta.

8.00 - Australija šalje još vojnih letelica i osoblje na Bliski istok u okviru "Operacije Bukva"

Australijska vlada šalje još vojnog osoblja i letelice na područje Bliskog istoka u okviru "Operacije Bukva".

To je za televiziju Najn njuz Australija, tamošnju podružnicu CNN, izjavio vicepremijer Ričard Marls, koji je i ministar odbrane te zemlje.

Marls je kazao da je vlada odlučila da pošalje na Bliski istok dve dodatne vojne letelice, što znači da će u tom regionu sada imati ukupno tri.

- Slanje australijskih letelica vojnog osoblja kao podrške predstavlja preventivnu meru... zbog rizika od daljeg pogoršanja bezbednosne situacije - objavio je Marls.

7.35 Palestinci napali dron koji je izveo udar na Zapadnoj obali

Izraelska vosjka je saopštila da se dron koji je jutros ciljao Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali našao pod vatrom.

Navodi se da su Palestinci "pucali i bacali eksplozivna sredstva" na izraelske snage tokom upada u izbeglički kamp u Dženinu za koji Skaj njuz kaže da je uporište palestinskih ekstremista.

Iz palestinskog Crvenog krsta saopšteno je da je dvoje ljudi ubijeno i da ima ranjenih.

7.27 - Diplomata: Razgovori o oslobađanju talaca pozitivno napreduju

Razgovori o mogućem oslobašanju talaca, koji se vode između Hamasa, Katara i Izraela uz učešće SAD se nastavljaju i raspravlja se o puštanju na slobodu velikog broja zarobljenih.

- U toku su razgovori o oslobađanju velike grupe. Nije bilo prekida. Oni pozitivno napreduju - kazao je za NBC njuz diplomata upoznat sa temom.

On je ipak naveo da "još uvek nije bilo poroboja" u tim razgovorima.

7.16 - Jordanska kraljica Ranija optužila Zapad da ima dvostruke standarde

Jordanska kraljica Ranija optužila je lidere zapadnih zemalja za "jasno vidljive dvostruke standarde" zbog toga što nisu osudili smrt civila u izraelskim bombardovanjima Pojasa Gaze, dok rat Izraela protiv Hamasa preti da destabilizuje odnose između SAD i arapskih lidera.

U intervjuu za CNN ona je kazala da su "ljudi širom Bliskog istoka, uključujući Jordan, šokirani i razoračarani reakcijom sveta na trenutnu katastrofu".

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:27

ZBOG ČEGA IZRAEL NIJE REAGOVAO U PRVIH 24 SATA RATA? Stručnjaci nemaju dilemu: Hamas nije samostalan, EVO KO STOJI IZA NJIH!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track