A GDE JE NETANJAHUOV SIN NA PRVOJ LINIJI FRONTA? Izraelci besni na naslednika izraelskog premijera: On uživa u MAJAMIJU!
Foto: AP/Aleksey Nikolskyi

A GDE JE NETANJAHUOV SIN NA PRVOJ LINIJI FRONTA? Izraelci besni na naslednika izraelskog premijera: On uživa u MAJAMIJU!

Planeta -

Sin izraelskog premijera Benjamina Netanjahua žestoko je kritikovan zbog toga što je ostao u Majamiju dok su se izraelski rezervisti vratili kući da se bore protiv Hamasa.

Jair Netanjahu (32) je na Floridi najmanje od aprila, nakon što mu je otac rekao da prestane da objavljuje zapaljive postove na društvenim mrežama, zbog čega je više puta tužen za klevetu.

Najstariji sin Benjamina Netanjahua je politički aktivista i ima svoj podkast.

U međuvremenu je pozvano neviđenih 360.000 rezervista - mnogi od njih ostavljaju sve da odlete nazad u Izrael, neki su čak napustili i medeni mesec. Ali Jair je ostao u Majamiju, što je mnoge vojnike iznerviralo.

Sa 32 godine on bi trebalo da se nađe na službi u rezervi, koja prestaje sa 40 godina.

- Jair uživa u svom životu u Majami Biču dok sam ja na prvoj liniji fronta - rekao je za "Tajms" jedan vojnik, dobrovoljac koji služi na severnom frontu Izraela.

- Mi smo ti koji napuštamo svoj posao, naše porodice, našu decu, da zaštitimo svoje porodice kod kuće i zemlje, a ne ljudi koji su odgovorni za ovu situaciju. Naša braća, naši očevi, sinovi, svi idu na liniju fronta, ali Jaira još nema. To ne pomaže u izgradnji poverenja u rukovodstvo zemlje – ispričao je on.

Drugi, raspoređen na granici sa Gazom, rekao je: "Vratio sam se iz države u kojoj imam posao, život, svoju porodicu. Nema šanse da ostanem tamo i napustim svoju zemlju, svoj narod, u ovom kritičnom trenutku. Gde je premijerov sin? Zašto nije u Izraelu?"

Kako je rekao taj vojnik, radi se o trenutku koji bi trebalo da najviše ujedini Izraelce i da bi svi trebalo da budu tu, a među njima i premijerov sin.

Jair je služio vojni rok i radio u portparolskoj jedinici izraelskih snaga IDF, a ne kao vojnik.

Vojna služba je obavezna za većinu Izraelaca kada napune 18 godina. Muškarci moraju da služe 32 meseca, a žene 24. Nakon toga, većina njih može biti pozvana u rezervne jedinice do 40. godine, pa čak i kasnije, u slučaju vanredne situacije u zemlji, a bore se uz redovne trupe u vreme rata.

Rezervisti se takođe koriste u neborbenim ulogama, što znači da Jairov nedostatak iskustva na frontu njega ne bi automatski oslobodio njega.

Izraelci u inostranstvu koriste Vacap četove da organizuju svoj povratak, dele informacije o tome gde da pronađu dostupne letove, rekao je Jedidija Šalman (26), koji je bio na Tajlandu na svom medenom mesecu kada je nasilje eksplodiralo.

Šalman i njegova žena su odmah rešili da skrate medeni mesec i vrate se u Izrael.

Naravno da nismo dvaput razmišljali i trenutno smo na putu kući avionom – rekao je on.

Palo poverenje u izraelsku vladu

Poverenje u izraelsku vladu je na najnižem nivou u poslednjih 20 godina, pokazali su najnoviji rezultati ankete koju je uradio Izraelski institut za demokratiju.

Benjamin Netanjahu
foto: Youtube/ABC News/Figher jet news/Make It

Samo 20,5 odsto Jevreja u Izraelu i 7,5 odsto Arapa u Izraelu navode da imaju poverenja u vladu premijera Benjamina Netanjahua zvanog Bibi, nakon Hamasovog napada izvedenog 7. oktobra, preneo je "Tajms".

U junu podrška je iznosila 28 odsto, odnosno 18 procenata.

Izraelski dnevnik "Jediot Ahronot" objavio je ranije danas da tri neimenovana člana Netanjahuovog kabineta razmatraju ostavku, kao odgovor na neuspeh vlade i bezbednosnih institucija da spreče napad izveden 7. oktobra i rešavanje posledica napada.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track