"INVAZIJA JE POČELA, KOPNENA OFANZIVA BI MOGLA DA TRAJE MESECIMA" Stručnjaci tvrde: Sada idu PO GLAVU visokopozicioniranog vođe
Foto: Kurir tv

kurir tv

"INVAZIJA JE POČELA, KOPNENA OFANZIVA BI MOGLA DA TRAJE MESECIMA" Stručnjaci tvrde: Sada idu PO GLAVU visokopozicioniranog vođe

Planeta -

Pakao rata je Bliski Istok doveo do katastrofe, a procene su da najgore tek sledi. Ni teroristički Hamas ni Izrael ne planiraju da se zaustave, šta više, veće su šanse da se uključe još neke zemlje.

Kao najkritičniji pominje se Iran odakle dolaze vrlo zlokobni tonovi. Oni su upozorili Sjedinjene Američke Države rečima: "ako se osveta Izraela u Gazi ne završi, Amerika neće biti pošteđena vatre".

Na to je odgovorio američki predsednik Džozef Bajden: "Nek iranske vlasti prestanu da napadaju američke snage na Bliskom istoku, u suprotnom će dobiti odgovor".

Izrael, Hamas, rat u Izraelu
foto: Printscreen/Twitter/OSINTdefender

Gosti "Usijanja" koji su analizirali tok rata jesu Nebojša Obrknežev, Centar za društvenu stabilnost, Velibor Stević, pukovnik u penziji i Darko Obradović, Centar za stratešku analizu.

Obradović je izneo smele tvrdnje oko Hamasa, pa je tako rekao da će isti biti izbrisan do narednog jutra.

- Invazija je počela i nadam se da će do jutra Hamas biti uništen i zbrisan sa lica zemlje. Izrael je vrlo precizan sa svojim strateškim ciljevima. Oni kada izvode operacije, imaju jasne ciljeve, zadatke i taktiku. Govorim o dekapitaciji Hamasa i njegovih najznačajnijih vođa. Za sada je preko 20 visoko rangiranih dužnosnika likvidirano, u ovim preciznim napadima koji su se odvili u prethodna dva dana, a u ovom trenutku idu po glavu nekoga ko je visoko pozicioniran, a taj neko ima dva izbora, ili će da pobegne kao vođa Al-Kasama, tog vojnog krila Hamasa, koji sedi u hotelu sa pet zvezdica, ili će morati da ostane tu kako bi se održalo organizaciono jedinstvo. Ukoliko visokopozicionirane vođe te organizacije budu napuštale vruća područja, može doći do raspada na nekoliko frakcija.

01:12

Tvrdnje Darka Obradovića u vezi Izraela i Hamasa

Potom je Stević diskutovao o tvrdnji da će vođe Hamasa biti uklonjeni:

- Voleo bih da ovaj rat stane ovog trenutka, ali dobro je rekao predsednik Izraela, kopnena ofanziva će trajati mesecima, da ne kažem godinama. Rat nije počeo pre desetak dana, on traje godinama. Neće se završiti tako brzo, Hamas ne može da se uništi, odnosno mogu im uništiti vođe, ali ne mogu i samu organizaciju. Ovaj sukob je napravljen sa ciljem da se odvuče pažnja s Ukrajine. Nema šanse da se Hamas uništi do jutra.

Obrknežev je rekao da pretpostavlja da će Izrael načiniti operaciju u toku noći:

Izrael, Gaza, rat u Izraelu
foto: AP Abed Khaled

- Opasne operacije koje će Izrael izvesti u toku noći na pojasu Gaze, pretpostavljam da će se desiti. SZO pretpostavlja da se ispod ruševina nalazi hiljadu ljudi, podaci neki govore da je 14.000 objekata totalno sravljeno. Imamo retoriku okolnih zemalja, sa Iranom kao ključnim faktorom, da ukoliko dođe do takve ofanzive i ubijanja, nesumnjivo je da će veći deo pripradnika Hamas biti uklonjeno, ali tu stradaju i sami civili. To može izazvati ozbiljne reakcije tih zemalja koje već neko vreme prete.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:17

NE MOGU SE OTETI UTISKU DA JE OVAJ SUKOB IZREŽIRAN! Milašinović: Izrael i Hamas imaju krvavu istoriju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track