HAMAS PRISTAO NA ZAHTEV RUSIJE: Pustićemo osam ruskih državljana, prema zarobljenicima se ponašamo kao prema gostima
Foto: Printscreen/Twitter

HAMAS PRISTAO NA ZAHTEV RUSIJE: Pustićemo osam ruskih državljana, prema zarobljenicima se ponašamo kao prema gostima

Planeta -

Prema zarobljenicima se ponašamo kao prema gostima, tražimo ljude sa spiska, i čim ih nađemo, pustićemo ih, bez obzira na kompleksnost trenutne situacije", rekao je pripadnik Hamasa za "RIA Novosti"

Palestinski Hamas pristao je da pusti iz zarobljeništva osam osoba, čije je oslobađanje zatražila Ruska Federacija, javljaju danas "RIA Novosti", pozivajući se na neimenovanog člana političkog biroa Hamasa.

Hamasovci, kako se dalje navodi, trenutno rade na pronalasku ovih osoba i uveravaju da će učiniti ono što traži Rusija, bez obzira na trenutno jako složenu situaciju.

"Od ruskog Ministarstva spoljnih poslova dobili smo spisak građana koji imaju dvojno državljanstvo. Veoma pažljivo se odnosimo prema tom spisku jer na Rusiju gledamo kao na najbližeg prijatelja. Prema osoba koje su uhvaćene i koje se sada nalaze u Gazi, odnosimo se kao prema gostima. Trenutno tražimo ljude sa spiska, i čim ih nađemo, pustićemo ih, bez obzira na kompleksnost trenutne situacije", rekao je sagovornik "RIA Novosti".

Podsetimo, pripadnici Hamasa prethodnih dana razgovarali su u Moskvi sa ruskim zvaničnicima, a objavljena je i vest da bi u narednom periodu mogao biti organizovan i susret ruskog i palestinskog lidera.

Zvaničan stav Moskve je da osuđuje bilo kakav vid terorizma, priznaje pravo Izraela na odbranu, ali da ne podržava napade na civile i tešku humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze. Ruski zvaničnici gotovo svakog dana ističu da je rešenje moguće pronaći u formiranju palestinske države, odnosno, sprovođenju odluka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pozivajući na obustavu vatre i povratak pregovora.

Kurir.rs/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track