"ZNAMO MI DOBRO ČIME ARAPASKE MAJKE PLAŠE DECU" Gosti u programu uživo otkrili DVE DRŽAVE koje će promeniti SUDBINU RATA
Foto: EPA Hannibal Hanschke

rat izraela i palestine

"ZNAMO MI DOBRO ČIME ARAPASKE MAJKE PLAŠE DECU" Gosti u programu uživo otkrili DVE DRŽAVE koje će promeniti SUDBINU RATA

Planeta -

Stanovnici Gaze suočili su se sa skoro potpunim nestankom komunikacija i interneta dok su izraelski ratni avioni bacali bombe, a trupe i oružje raspoređivali u enkvalu kojom upravlja Hamas. U tom trenutku, izraelski vojni šefovi su signalizirali da se spremaju za proširenu kopnenu ofanzivu.

Iran, mapa Irana
foto: Shutterstock

Nikola Jović, politikolog i novinar i Slobodan Dimitrijević, predsednik pokreta Srpsko-rusko bratstvo gostovali su u jutarnjem programu Kurira uživo u razgovoru sa voditeljkom Oljom Lazarević.

Katastrofa sa kojom smo suočeni i brutalna mržnja jednih prema drugih je katastrofalna, započinje razgovor Dimitrijević, koji smatra da će biti pojačanih dejstava obe strane.

- Pokaušaće i rovovsku borbu unutar samih gradova, a u odnosu na sukobe na koje smo navikli kod njih ovo je loše i ne možemo da govorimo o ratu i civilizacijskim normama i mislim da bi bilo dobro da se zaustavi pogibija hiljadu i hiljadu dece - rekao je Dimitrijević.

Izrael, Gaza, rat u Izraelu
foto: EPA Hannibal Hanschke

Kako se Izrael sprema za bombardovanje najveće bolnice u Gazi, Nikola Jović se osvrnuo na podršku Amerike Izraelu u svemu što trenutno radi u odmazdi prema nedužnom stanovništvu.

- SAD su još u prvoj nedelji sukoba kada je Izrael počeo sa raketnim napadima Gaze već tada su povećali svoje prisustvo i nosače aviona u regionu, uz svakodnevne priče o vojnoj pomoći... Zadržali su tu notu tzv.objektivnosti tako što su osudili stavljanje stanovnika Gaze u ovu poziciju. Sa druge strane i Rusija je pokušala da utiče na sukob. U Moskvi je boravio jedan od potparola koji je razgovarao sa ruskim rukovodstvom o puštanju i pregovoru oko talaca. Predstavnik Hamasa je rekao da su spremni da pregovaraju, tako da je Rusija objektivnija kao posrednik između Palestine i Izraela... - smatra Jović.

Nikola Jović
foto: Kurir tv

Kako i dalje može doći do velikog sukoba, uz uključenje Hezbolaha, Irana u već postojeći sukob Palestine i Izraela, dešavanja su, prema rečima sagovornika Kurir televizije, projektovana:

- Ne bih rekao samo od Amerike koju mnogi od nas smatraju glavnim krivcem. Ovo je interes o stvaranju kapitala tzv. Duboke države, višedecenijskih definisanih ciljeva određenih grupacija, kojima nacionalno ljudsko humano nije bitno, njima je u interesu da rat u Izraelu bude dugotrajan i da se naoružanje troši i ne razmišljaju o ljudstvu...Oni koriste hiljadugodišnji sukob - rekao je Dimitrijević i istakao:

Nikola Jović, Slobodan Dimitrijević
foto: Kurir tv

- Muslimanski svet je iznenadila brutalnost u kratkom vremenskom periodu, pa je čak i Vašington morao da reaguje. Znamo mi dobro čime arapske žene plaše svoju decu, poznata je jevrejska brutalnost. Snage Irana - dobar deo nas nije ni svestan, koliko je to ozbiljna država, čak i ozbiljnija od Turske u muslimanskom svetu. To je država u prvih deset na svetu, po obrazovanju, potencijalu, resursima, politčkom i marketinškom predstavljanju... Od njih očekujem najviše. Kad posmatrate poslušnike Duboke države, sve treba tumačiti kontra:

Kada govore da Iran izaziva, onda vam je jasno da su oni sve izazvali. A Iran će smiriti tenzije. Francuska samo što nije buknula i eksplodirala. Ovaj sukob je decenijama planiran. Bitno je da se zaustave projektanti i da shvate da njihovo vreme prolazi. Bitno je da ne dođe na krvav i brutalan način - siguran je gost "Redakcije".

04:17

ZNAMO MI DOBRO ČIME ARAPASKE MAJKE PLAŠE DECU

Jović se osvrnuo na dolazak na vlast Hezbolaha 2018. godine.

- Hezbolah je dobio teritoriju za delovanje i podršku velikog broja šita na terenu. Vlast Libana je u ambivalentnoj situaciji i što duže bude ova situacija na terenu Hezbolah će se više uključivati u rat, a oni su prisutni u Libanu i u Siriji... Izrael je u pat poziciji. Sa jedne strane Iran može da utiče na sve aktere, ali pitanje je kako će i da li će hteti to da uradi - zaključio je Jović.

04:19

NIKOLA JOVIĆ O RATU IZRAELA I PALESTINE: ŠTO DUŽE TRAJE SITUACIJA U GAZI, HEZBOLAH ĆE SE VIŠE UKLJUČIVATI U RAT

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

Bonus video:

05:32

NAPAD HAMASA NA 7 TAČAKA, SEJALI SU SMRT NA MOTORNIM ZMAJEVIMA! Ignjatović: Ovako su uspeli da PREVARE IZRAEL da premeste snage

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track