NEMAČKA SE PRIPREMA ZA RAT U EVROPI? Vidić za Kurir: Uputili su VOJNU SILU U JORDAN, dodatne snage na Kipar, situacija nije NAIVNA
Nemačka protesti, Foto: MATTHIAS BALK / AFP / Profimedia

rat izraela i palestine

NEMAČKA SE PRIPREMA ZA RAT U EVROPI? Vidić za Kurir: Uputili su VOJNU SILU U JORDAN, dodatne snage na Kipar, situacija nije NAIVNA

Planeta -

Berlinska policija je zabranila je u petak propalestinski protest protiv rata u Gazi najavljen na trgu Alexanderplac u istočnom delu nemačkog glavnog grada.

Kina, Sinđiang, terorizam, muslimani, Ujguri
foto: Screenshot

Protest je zabranjen nakon "procene svih okolnosti i uzimanja u obzir svih interesa", saopštila je policija uoči propalestinskih i proizraelskih demonstracija zakazanih za vikend. Organizovanje bilo kakvog alternativnog događaja je takođe zabranjeno do 6. novembra ove godine.

Šta su navele nadležne sluzbe, iz kojih razloga je skup zabranjen, šta su bili bezbednosni rizicI ispričao je u programu Kurira uživo Vlastimir Vidić, novinar koji se javio putem vajber poziva uživo iz Nemačke.

Vlastimir Vidić
foto: Kurir tv

Podsetio je da nemački zakon nema tačne smernice kada se nešto može zabraniti, ali prema njegovim rečima ne žele dovesti u pitanje mogućnost dalje eskalacije na ulicama:

- Strah od aktivnosti radikalnih islamista je prisutan, ali se nisu dešavale takve scene, osim u Berlinu gde su, u sukobu na protestima, ceh platile policijske snage. Francuska je mnogo eksplozivnija u tom smislu, jer su tamo nastupi migrantske zajednice islamskog porekla daleko ofanzivnije u odnosu na Nemačku. Ali to ne znači da ne može i ovde da se dese i da ne treba biti obazriv. Oni ne žele da imaju bilo kakve slike koje podsećaju na dešavanja u Drugom Svetskom ratu - rekao je Vidić.

Istakao je reči Olafa Šolca da su "obaveze Nemačke da stoji iza islamske sigurnosti".

Šolcovo obraćanje u Egiptu

Šolc, koji je razgovarao sa novinarima tokom posete Egiptu, rekao je da Nemačka neće prihvatiti nasilne i antisemitske proteste i da će zaštita jevrejskih institucija biti dodatno pojačana, preneo je AP.

"Mene lično zgražava to što neki od njih uzvikuju i rade, a uveren sam da nemački građani imaju isto mišljenje kao i ja", rekao je on.

- PItanje je koliko će u međuvremenu i Nemačka ulaziti u sukob držeći jednu stranu - smatra Vidić.

01:36

NEMAČKA SE PRIPREMA ZA RAT: Poslati borbeni avioni u Jordan i jedinice za evakucaiju nemačkih državljana na Kipar

Na pitanje voditeljke da li Jevreji strepe u Nemačkoj, i da li je antisemitizam nestao ili je sada samo došao do izražaja, Vidić odgovara:

- Pitanje između Izraela i arapskog sveta ne ograničava se samo tu već i na područja gde ove zajednice žive, posebno u zapadnoj Evropi. Recimo u Francuskoj ili Nemačkoj ako se desi samo jedan ekces, mogu se zapaliti ulice Berlina. Sada se Nemačka policija stavlja na probu da vidi da li ona može da pokrije sve te neuralgične tačke, a sam ministar odbrane Nemačke je izjavio, da čak i Nemačka mora da se priprema u slučaju mogućeg rata u Evropi - rekao je Vidić i dodao:

- Samo nekoliko dana po izbijanju sukoba Nemačka je uputila devet bobenih aviona u Jordan gde je mirovna misija u cilju nadgledanja moguće eskalacije sukoba. Poslate su i dodatne snage na Kipar u slučaju evakuacije građana Nemačke sa ovih prostora. Oni slede politiku da njihove bezebdnosne snage imaju pravo da budu bilo gde na svetu gde su i njihovi građani sa ciljem evakuacije građana. Nemci vole da se dobro pripreme, ali verujte situacija nije naivna. Oni koji su mislili da će sukob trajati par sedmica grdno se varaju, a postoji mogućnost da se sukob prelije na sve države u okruženju - nije optimističan Vidić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

00:48

ZNAMO KOME SU POTREBNI NEMIRI U GLAVNOM GRADU Kojčić: Nije problem smena vlasti, nego šta opozicija zaista hoće?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track