OVO JE KRAJ IGRE ZA BENJAMINA NETANJAHUA? Posle napada Hamasa nižu se kritike na njegov račun - "BORI SE ZA OPSTANAK"
Foto: Youtube/ABC News/Figher jet news/Make It

OVO JE KRAJ IGRE ZA BENJAMINA NETANJAHUA? Posle napada Hamasa nižu se kritike na njegov račun - "BORI SE ZA OPSTANAK"

Planeta -

U Likudu, stranci izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, smatraju da se on bori za svoj politički opstanak i da neće ostati na vlasti usred zaoštravanja palestinsko-izraelskog sukoba, piše Volstrit džurnal.

Netanjahu se bavi politikom više od 35 godina. Kako navodi američki list, za to vreme je stvorio imidž "jastreba", spremnog da se suprotstavi i Palestini i Iranu.

Istovremeno, piše Volstrit džurnal, napad palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra uništio je njegov imidž, jer se trenutna eskalacija u Izraelu vidi kao najgori bezbednosno-obaveštajni neuspeh u poslednjih 75 godina.

Prema rečima visokog člana stranke Likud, eskalacija sukoba za Netanijahua znači "kraj igre".

- Naći ćete vrlo malo ljudi koji misle drugačije - rekao je član Likuda koji je želeo da ostane anoniman za američki list.

Benjamin Netanjahu
foto: Prinstcreen Youtube

Kako je drugi visoki član Likuda rekao za Volstrit džurnal, Netanjahuova sudbina zavisi od razvoja sukoba u Pojasu Gaze, ali je malo verovatno da će on ostati na mestu lidera stranke i premijera Izraela.

Publikacija napominje da čak i ako Izrael pobedi u sukobu, to možda neće spasiti Netanjahuovu političku karijeru.

Prethodno je Netanjahu objavio poruku na društvenoj mreži X, gde je tvrdio da nije bio upozoren na namere palestinskog pokreta Hamas pre napada 7. oktobra.

Posle on se našao na udaru kritika. Lider izraelske opozicije Jair Lapid rekao je da je Netanjahu "prešao crvenu liniju" okrivljujući vojsku i bezbednosne službe zemlje za neuspehe. Netanjahu je obrisao objavu i izvinio se.

(Kurir.rs/Wall Street Journal/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track