ORBAN NABAVIO PVO KOJI ŠTITI BELU KUĆU! Mađarskoj isporučen raketni sistem NASAMS vredan milijardu dolara (FOTO)
Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia, AP Omar Havana

modernizacija vojske

ORBAN NABAVIO PVO KOJI ŠTITI BELU KUĆU! Mađarskoj isporučen raketni sistem NASAMS vredan milijardu dolara (FOTO)

Planeta -

Oružanim snagama Mađarske isporučen je savremeni PVO sistem srednjeg dometa NASAMS, norveško-američke proizvodnje, kojim Budimpešta nastavlja proces modernizacije i zamene postojeće vojne tehnike sovjetskog i ruskog porekla.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, ugovor za nabavku tog PVO sistema i pratećih raketa vredan je milijardu dolara i potpisan je u novembru 2020. godine.

Reč je o sistemu koji su zajedno razvili norveški "Kongsberg" i američki "Rejtion" za potrebe norveškog ratnog vazduhoplovstva.

Mađarska će tim sistemom zameniti arsenal postojećih PVO sistema sovjetskog porekla Kub (SA-6).

Korisnik NASAMS biće 205. raketni PVO u Đeru.

- Nabavili smo novi raketni sistem PVO koji je poslednja reč tehnologije... To je jedna od novih dragocenosti za oružane snage koje se transformišu i potpuno prenaoružavaju - rekao je mađarski ministar odbrane Kristof Šalaj-Bobrovnički i dodao da su ruska invazija na Ukrajinu i izraelsko-palestinski sukob primeri ključnog značaja raketnih sistema PVO.

NASAMS
NASAMSfoto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Vašington je Mađarskoj u maju 2020. odobrio kupovina 62 rakete za potrebe PVO sistema NASAMS za koje se očekuje da će pružati zaštitu od krstarećih raketa, bespilotnih letelica, helikoptera i aviona.

Reč je o američkoj aktivno samonavođenoj raketi "ispali i zaboravi" kakvu koriste borbeni avioni uključujući mađarski Gripen, ali u novoj verziji posebno razvijenoj za NASAMS.

Taj sistem koristi više država sveta uključujuči SAD, Australiju, Čile, Španiju, Litvaniju i Oman. NASAMS je dobila i Ukrajina i to je prvi korisnik koji upotrebljava sistem u ratnim uslovima.

Mađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orbanfoto: AP Vadim Ghirda

Prema navodima proizvođača, taj PVO sistem je namenjen za zaštitu vazduhoplovnih baza, luka, gradova i drugih lokacija od vojnog značaja.

Pored raketa srednjeg dometa može da koristi i rakete malog dometa.

Prema navodima Vašington posta raketni sistem NASAMS u Americi se koristi za zaštitu Bele kuće i Pentagona.

(Kurir.rs/Beta/Washington Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track