JOŠ PRE SEDAM GODINA SU PREDVIDELI NAPAD HAMASA! Dokument sablasno nagovestio udar na Izrael, zašto su se OGLUŠILI O UPOZORENJA
Foto: Shutterstock

JOŠ PRE SEDAM GODINA SU PREDVIDELI NAPAD HAMASA! Dokument sablasno nagovestio udar na Izrael, zašto su se OGLUŠILI O UPOZORENJA

Planeta -

Hamas planira da probije granicu Gaze, upadne u zajednice na jugu Izraela, i da ubija ljude i uzima taoce, piše u izveštaju koji je 2016. godine priredio tadašnji ministar odbrane jevrejske države Avigdor Liberman.

Dokument na 11 strana, čije je delove jutros objavio dnevni list Jediot Ahronot, sablasno nagoveštava mnoge elemente napada 7. oktobra i ukazuje da su izraelski zvaničnici već nekoliko godina bili svesni potencijala za takav napad Hamasa, ali očigledno nisu shvatili upozorenja dovoljno ozbiljno.

Tog subotnjeg jutra je oko 2.500 militanata Hamasa upalo u Izrael sa kopna, mora i vazduha, ubivši preko 1.400 ljudi u njihovim domovima i na muzičkom festivalu na otvorenom.

Hamas i druge palestinske grupe su takođe odvukle najmanje 239 talaca - uključujući oko 30 dece - nazad u pojas Gaze.

- Hamas namerava da prenese rat na izraelsku teritoriju tako što će poslati značajan broj dobro obučenih snaga (kao što su Nakba komandosi na primer) u Izrael da pokušaju da zarobe Izraelce na granici Gaze i uzmu ih za taoce - napisao je Liberman u dokumentu koji je označen kao strogo poverljivo.

- Osim fizičke štete za ljude, ovo će takođe dovesti do značajne štete po moral i osećanja građana Izraela - piše u dokumentu.

(Kurir.rs/Times of Israel)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track