IDENTITET UBIJENE DEVOJKE OTKRIVEN POSLE 35 GODINA: Telo bačeno u kontejner, nije bilo nikakvih tragova, ali sad KREĆE POTRAGA
Foto: The Georgia Bureau of Investigation

misterija

IDENTITET UBIJENE DEVOJKE OTKRIVEN POSLE 35 GODINA: Telo bačeno u kontejner, nije bilo nikakvih tragova, ali sad KREĆE POTRAGA

Planeta -

Identitet žene čije je telo otkriveno u kontejneru u Džordžiji pre 35 godina otkriven je zahvaljujući napretku u tehnologiji sekvenciranja DNК.

Istražni biro Džordžije saopštio je da je identifikovao NN ženu iz okruga Dženkins kao Čong Un Кim koja je imala samo 26 godina kad je ubijena. Žena visoka 150 cm i teška 63 kg pronađena je umotana u plastičnu foliju i selotejp u velikom koferu na Dan zaljubljenih 1988. godine.

Telo je bačeno u kontejner četiri do sedam dana nakon smrti. Navodno je usmrćena gušenjem.

- Još ima posla koji treba da se uradi da se reši misterija oko smrti, a mi ćemo neumorno raditi na donošenju pravde - navodi Istražni biro Džordžije.

Čong Un Кim
foto: The Georgia Bureau of Investigation

Кim je bila poreklom iz Кoreje i preselila se u Sjedinjene Američke Države 1981. godine. Živela je u Hajnsvilu do smrti.

Biro je nakon otkrića tela bio pozvan od strane kancelarije šerifa okruga Dženkins da pomogne u istrazi. Detektivi su se trudili da uporede zubne kartone i otiske prstiju sa nestalim osobama širom zemlje.

Više od tri decenije kasnije DNК dokazi uzeti iz ćebeta i drugih predmeta ponovo su dostavljeni kriminalističkoj laboratoriji. DNК profil, međutim, nije mogao da se unese u kombinovani DNК indeksni sistem - kompjuterski program koji upravlja bazama podataka profila iz nerešenih dokaza sa mesta zločina.

Čong Un Кim
foto: The Georgia Bureau of Investigation

Biro je 2023. godine počeo da sarađuje sa genealoškom kompanijom "Otram" sa sedištem u Teksasu koja je specijalizovana za imenovanje NN osoba..

- Na osnovu DNК genealoška pretraga proizvela je istražne tragove koji su doveli do identifikacije - navodi se u saopštenju istražitelja.

Porodica je obaveštena o pozitivnom podudaranju.

Šerif okruga Dženkins Robert Oglesbi pripisao je Istražnom birou Džordžije sve zasluge za otkrivanje identiteta žene posle više decenija.

- Policija je tada razgovarala sa nekoliko ljudi za koje su mislili da su možda nešto videli, ali ništa nije bilo od toga. Dobar je osećaj rešiti jedan sa liste hladnih slučajeva - rekao je Oglesbi za VJFB.

(Kurir.rs/Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track