TENZIJE: Peking upozorio da možda neće doći do susreta Sija i Bajdena!
Foto: AP Photo/Alex Brandon

TENZIJE: Peking upozorio da možda neće doći do susreta Sija i Bajdena!

Planeta -

Kinesko ministarstvo inostranih poslova upozorilo je da put do očekivanog susreta na vrhu između predsednika Si Đinpinga i Džozefa Bajdena neće biti "mirna plovidba", kako se očekuje, i da do njega možda neće ni doći!

Naime, Peking ističe da bi Vašington trebalo da počne da se pridržava sporazuma postignutog prošle godine.

Dogovor sa Balija

U suprotnom će izostati sastanak lidera dve zemlje, koji bi trebalo da se održi tokom samita Azijsko-pacifičke saradnje, a koji počinje 14. novembra u San Francisku. Iz Bele kuće je medijima poručeno da bi susret Bajdena i Sija "trebalo da se održi" na marginama samita, ali iz Pekinga i dalje odbijaju da potvrde da će se to i dogoditi.

- Put do samita u San Francisku nije mirna plovidba i dve vlade ne mogu da se uzdaju u automatskog pilota koji će omogućiti da do susreta dođe - navodi kinesko ministarstvo spoljnih poslova i dodaje:

- Da bi se to dogodilo, dve strane moraju da se efektivno vrate dogovoru s Balija.

U pitanju je konsenzus koji su Si Đinping i Džozef Bajden postigli o najvažnijim pitanjima kao učesnici samita Grupe 20 koji je održan na ovom indonežanskom ostrvu.

Zvanični Peking je reagovao nakon što je šef kineske diplomatije proteklog vikenda posetio Sjedinjene Države, gde se susreo sa predsednikom Bajdenom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i savetnikom na nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom.

- Predsednik Bajden je istakao veliku važnost stabilizacije kinesko-američkih odnosa, ali dve vlade moraju u praksi da potvrde preuzete obaveze i uklone međusobno mešanje, prevaziđu prepreke i unaprede konsenzus kako bi se postigli rezultati - naveo je Vang Ji.

Zaoštreni odnosi

Otkad je Bajden preuzeo vlast u januaru 2021, odnosi između Pekinga i Vašingtona su se dodatno zaoštrili nakon trgovinskog rata koji je pokrenuo bivši predsednik SAD Donald Tramp. Amerika je počela aktivnije da se meša u odnose Kine i Tajvana, koji Peking smatra delom svoje teritorije, dok dve zemlje imaju i različite stavove o pitanju rusko-ukrajinskog sukoba. Bajden je na nekoliko sastanaka političkih donatora Si Đinpinga opisivao kao diktatora, govoreći da se na čelu Kine nalaze loši momci. Tenzije su dostigle vrhunac kada je Bajden naredio da se obori kineski špijunski balon koji je preleteo SAD u februaru. Peking i dalje insistira da se radi o meteorološkom balonu koji je skrenuo s kursa.

Iskrena diskusija

Brojna važna pitanja

Prema navodima Bele kuće, Džejk Saliven, savetnik za nacionalnu bezbednost, i Vang Ji, kineski šef diplomatije, imali su iskrenu diskusiju o brojnim važnim pitanjima, kao što su rat Izraela i Hamasa, konflikt između Rusije i Ukrajine, kao i situacija u Tajvanskom moreuzu. - Džejk Saliven je izrazio zabrinutost zbog kineskih opasnih i nezakonitih akcija u Južnom kineskom moru, ističući važnost stabilnosti i mira u jednom od najprometnijih trgovinskih puteva - navedeno je u saopštenju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track