HRVAT BRANI NEMAČKOG NEONACISTU: Policija kod mladog političara u usponu našla kukaste krstove, iz stana se čulo "ZIG HAJL" (FOTO)
Foto: Heiko Becker / AFP / Profimedia, Colin Waters / Alamy / Alamy / Profimedia

Dubravko Mandić advokat Danijela halembe, člana afd

HRVAT BRANI NEMAČKOG NEONACISTU: Policija kod mladog političara u usponu našla kukaste krstove, iz stana se čulo "ZIG HAJL" (FOTO)

Planeta -

Nemačka policija uhapsila je Danijela Halembu (22), vrlo mladog političara koji je nedavno izabran u bavarski parlament, koji je osumnjičen za posedovanje nacističkih simbola.

Halemba jedan je od članova radikalne stranke Alternativa za Nemačku (AfD), koja je na pokrajinskim izborima u Bavarskoj s 14,8 odsto osvojenih glasova postala druga najjača stranka na tom području.

On je uhapšen u Štutgartu, u susednoj pokrajini Baden-Virtemberg, a s nalogom za hapšenje i pretresom jako se žurilo i sve je izvedeno u poslednjem trenutku jer je policija strahovala da bi mladi političar mogao da dobije imunitet čim službeno započne petogodišnji poslanički mandat.

Halemba je optužen i za rasizam. U međuvremenu je i bavarski parlament za svaki slučaj ukinuo imunitet Halembi. U Nemačkoj sledi proces mladom radikalnom desničaru neonacističkih sklonosti, a to je jedan od onih procesa koji bi mogli da ubrzaju proces političke polarizacije u ekonomski najjačoj članici EU. Situacija na nemačkoj političkoj sceni ionako je uzavrela.

Danijel Halemba i njegov advokat Dubravko Mandić
Danijel Halemba i njegov advokat Dubravko Mandićfoto: Heiko Becker / AFP / Profimedia

Informacija o hapšenju mladog člana AfD puno govori o rastu političkih tenzija u Nemačkoj, državi čija istorija svedoči kako su ekonomske i socijalne nevolje izazvale stvaranje jednog od najagresivnijih i najbrutalnijih pokreta u istoriji civilizacije.

Halemba je jedan od pet članova studentskog bratstva Tevtonija Prag koji su optuženi zbog posedovanja nacističkih simbola.

- Tokom racije pronađeni su zabranjeni simboli, a nemački ustav zabranjuje isticanje simbola totalitarnih režima poput svastike i susedi su se žalili da iznutra čuju "Zig hajl" (Živela pobjeda) - piše Gardijan.

Jutarnji list prenosi da je taj pretres izveden još u septembru, a tužioci su čekali sa hapšenjem ve do trenutka kad je postalo jasno da bi Halemba mogao da sedne u bavarski parlament. Halemba je de fakto uhapšen jer je zatečen u prostorijama bratstva Tevtonija Prag.

Kod Halembe pronađeni nacistički simboli
Kod Halembe pronađeni nacistički simbolifoto: Colin Waters / Alamy / Alamy / Profimedia

Omladina koja se okuplja u bratstvima s neonacističkim afinitetima idealna je meta važnijih političara AfD, kao što je Maksimilijan Krah, poslanik u Evropskom parlamentu, koji poručuje da su imigranti kolonizatori koji su došli da otmu nemačku zemlju i "seksualno zlostavljaju evropske devojčice“.

Halemba, koji je student prava, navodi da mu je politički uzor Bjorn Hoke, lider desnog radikalnog krila AfD.

Jutarnji list navodi da Halembu u Nemačkoj zastupa Dubravko Mandić, advokat hrvatskog porekla, koji je podneo peticiju bavarskom ustavnom sudu da preokrene postupak hapšenja.

Mandićeve su teze da je Halemba izabrani član bavarskog parlamenta i da bi zato trebalo da uživa imunitet.

- Halemba je jedan od pet članova Tevtonije Prag koji su sada optuženi za pobunu i posedovanje nacističkih memorabilija, što se prema nemačkom ustavu smatra zločinom. Katrin Ebner-Štajner, šefica poslaničke grupe AfD u bavarskom parlamentu, optužila je istražitelje da slede politički motivisani‘ progon i da su uhapsili Halembu "na slabim temeljima" - piše Fajnenšel tajms.

(Kurir./Jutarnji list/Gaurdian/Financial Times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track