KINESKE KOMPANIJE IZBRISALE DRŽAVU IZRAEL: Uklonili naziv države sa svojim karata (FOTO)
Foto: YouTube/Baidu Inc.

KINESKE KOMPANIJE IZBRISALE DRŽAVU IZRAEL: Uklonili naziv države sa svojim karata (FOTO)

Planeta -

Kineske tehnološke kompanije Alibaba i Baidu uklonile su naziv Izrael sa svojih karata iako još prikazuju njegove međunarodno priznate granice, palestinske teritorije i ključne gradove kao i imena obližnjih zemlja poput Kipra, Jordana i Iraka, prenosi Insider.

Iako korisnici nisu sigurni radi li se o nečem novom, rasprava se pokrenula nakon teorističkog napada Hamasa 7. oktobra u kojem je poginulo više od 1.400 Izraelaca. Predstavnik Baidua istakao je da je Izrael namerno izostavljen s karata objavljenim na platformi.

- Na ograničenim prostorima moguće je da naše karte ne prikazuju imena ili zastave nekih teritorija. Korisnici mogu pronaći određenu zemlju ili područje pretraživanjem Baidu karata, rekao je Jing Meng za Telegraph.

Kina zagovara dvodržavno rešenje kojim bi se omogućila nezavisna palestinska država. U nedeljama nakon izbijanja rata, Si je nastavio s tim stavom pozivajući na trenutni prekid vatre i humanitarnu pomoć palestinskom narodu. Peking je odbio da osudi Hamas, ali su poručili da su protiv svih oblika napada na civile.

Gaza
foto: Baidu.com

Vang Ji, kineski ministar spoljnih poslova, rekao je savetniku brazilskog predsednika u telefonskom razgovoru prošle nedelje da je srž stvari to što pravda nije zadovoljena za palestinski narod.

- Ovaj sukob još jednom je na tragičan način dokazao da put za rešavanje palestinskog pitanja leži u što skorijem nastavku istinskih mirovnih pregovora i ostvarivanju legitimnih prava palestinskog naroda, rekao je Vang.

U međuvremenu je kineski izaslanik za Bliski istok Zai Jun rekao palestinskim i egipatskim zvaničnicima da zemlja nema sebičnih interesa po pitanju Palestine, već da oduvek stoje na strani mira, poštenja i pravde. Korisnici društvenih mreža u Kini bili su manje diplomatski pa su podelili svoje stavove na internetu.

- Normalni ljudi podržaće Palestinu koja se očigledno bori za opstanak, stoji u jednoj od najpopularnijih objava.

Drugi korisnik dodao je da će Izrael možda dobiti rat uz podršku SAD-a, ali da nikad neće dobiti podršku svetskih pravednika.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track