MAKRON UPAO U PUTINOVO DVORIŠTE: Francuski predsednik u centralnoj Aziji, hvali Kazahstan što je odbio da stane na stranu Rusije
Foto: AP, AP/Gavriil Grigorov

zemlja bogata naftom i uranijumom

MAKRON UPAO U PUTINOVO DVORIŠTE: Francuski predsednik u centralnoj Aziji, hvali Kazahstan što je odbio da stane na stranu Rusije

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron stigao je danas u Kazahstan, prvu stanicu turneje po centralnoj Aziji, regionu za koji Rojters navodi da je oduvek smatran ruskim "dvorištem", odnosno interesnom zonom Moskve.

Britanska agencija navodi da je od početka rata u Ukrajini taj region ponovo privukao pažnju Zapada.

Navodi se da je naftom bogati Kazahstan već isplivao kao zamenski isporučilac sirove nafte evropskim zemljama nakon prekida snabdevanja iz Rusije, ali je ta zemlja i važna karika na novoj trgovinskoj ruti Kina-Evropa koja zaobilazi Rusiju.

Rojters navodi da je, pored toga što je bogat naftom, Kazakhstan takođe i veliki izvoznik uranijuma, a francuska kompanija "Orano" tamo već posluje u okviru zajedničkog projekta sa državnom nuklearnom firmom "Kazatomprom".

Emanuel Makron
foto: AP

Makron je tokom sastanka sa predsednikom Kasim-Žomartom Tokajevim pohvalio Kazahstan zbog toga što je odbio da stane na stranu Rusije po pitanju Ukrajine.

Emanuel Makron
foto: AP

Navodi se da su dve zemlje potpisale poslovne sporazume, uključujući i izjavu o namerama za uspostavljanje partnerstva u veoma traženoj oblasti retkih zemnih elemenata i retkih metala.

- Ja ni na koji način ne potcenjujem geopolitičke teškoće, pritiske... koji možda neki vrše na vas - kazao je Makron Tokajevu.

Emanuel Makron
foto: AP

On je naveo da njegov centralnoazijski kolega "sledi takav put za svoju zemlju da odbija da bude vazal bilo kojoj zemlji i nastoji da gradi brojne i uravnotežene veze sa različitim zemljama".

Kazahstanski predsednik je Makronovu posetu nazvao "istorijskom".

(Kurir.rs/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track