BESNI RAT U IZRAELU: Izraelci tvrde da su ubili 130 terorista, Hamas objavio broj ubijenih u bombardovanju
Foto: Thomas COEX / AFP / Profimedia

BESNI RAT U IZRAELU: Izraelci tvrde da su ubili 130 terorista, Hamas objavio broj ubijenih u bombardovanju

Planeta -

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da su u poslednjih nekoliko sati njene kopnene snage u severnom delu Pojasa Gaze ubile oko 130 terorista.

"Nastavljaju se žestoke borbe protiv terorista Hamasa", navodi se u saopštenju IDF-a. Iz IDF-a su naveli da je izraelsko vazduhoplovstvo nastavilo sa napadima na Gazu, kao i da je, između ostalog, pogođeno više vojnih štabova koje koriste visoki zvaničnici Hamasa.

Ministarstvo informisanja Hamasa saopštilo je da je više od 11.000 ljudi ubijeno ili nestalo ispod ruševina usled izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze. Navodi se da je Izrael uništio više od 8.000 stambenih i desetine javnih objekata, prenosi palestinska TV Al Aksa.

Dodaje se da je ministarstvo zdravlja Hamasa pokušalo da evakuiše povređene civile u južni deo Pojasa Gaze, ali ih je Izrael gađao.

Eksperti iz Ujedinjenih nacija su pozvali na humanitarno primirje u Gazi kako bi omogućili dostizanje pomoći onima kojima je najpotrebnija.

Primirje bi takođe omogućilo otvaranje kanala za oslobađanje talaca koji se drže u Gazi, naveli su u saopštenju.

Pozvali su sve strane da se pridržavaju svojih obaveza prema međunarodnom humanitarnom i ljudskom pravu, dodajući:

Palestinski narod u Gazi, posebno žene, deca, osobe sa invaliditetom, mladi i stariji, podneli su decenije teškoća i uskraćenosti. Pozivamo Izrael i njegove saveznike da se slože oko odmahšnjeg primirja. Vreme nam ističe.

Glas javnosti/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track