BRITANSKI SNAJPERISTA RATOVAO NA KOSOVU, UBILI GA RUSI: "Pez" likvidiran u Ukrajini, pre nekoliko meseci PREDVIDEO SVOJU SUDBINU?
Foto: Facebook/Pezz Perryman

BRITANSKI SNAJPERISTA RATOVAO NA KOSOVU, UBILI GA RUSI: "Pez" likvidiran u Ukrajini, pre nekoliko meseci PREDVIDEO SVOJU SUDBINU?

Planeta -

Britanski snajperista Kristofer "Pez" Periman (38), koji je službovao i na Kosovu, ubijen je u Ukrajini nakon što se dobrovoljno prijavio da se bori protiv Rusije.

Nastradao je u misiji nakon što se pridružio jedinici zapadnih dobrovoljaca u Ukrajini, piše Dejli mejl.

Kako se navodi, njegova smrt usledila je samo nekoliko meseci nakon što je "imao predviđanje o svojoj sudbini", odnosno nakon što je u aprilu objavio na društvenim mrežama: "Čuvajte se starca u profesiji u kojoj muškarci umiru mladi."

Prvi put je u Lavov u zapadnoj Ukrajini otputovao ubrzo nakon početka rata u Ukrajini 24. februara.

Prvobitno je imao za cilj da obuči ukrajinske trupe, ali je otišao na liniju fronta na jugoistoku zemlje nakon što je komandant rekao da su im hitno potrebni borci.

Bio je deo jedinice stranih dobrovoljaca koji su se nedeljama borili zajedno sa trupama iz Ukrajine da brane vitalni most preko reke Južni Bug između Odese i Nikolajeva koristeći protivtenkovsko oružje koje je isporučila Velika Britanija za uništavanje ruskog oklopa.

On se pridružio izviđačkom timu, a zatim i bataljonu marinaca.

Sestra nastradalog vojnika napisala je na društvenim mrežama: "Sinoć su nam srca bila razbijena, a naš svet rastrgan. Izgubili smo Pez Perimana. Umro je kao pravi heroj, boreći se u ratu koji nikada nije bio njegov, mislim da mi kao porodica ovo nikada nećemo preboleti. Otišao je u Ukrajinu da pomaže drugima i to ga je koštalo života."

Druga osoba je napisala: "Pravi gospodin i bez sumnje je oličenje "Najboljih Britanaca" koji se bore iz pravih razloga u stranoj zemlji. Sada večiti heroj."

Britanski dobrovoljac, poreklom iz Njukasla na Tajnu, radio je kao obezbeđenje.

Ali, nakon invazije na Ukrajinu, Periman, koji je ranije služio u Iraku i na Kosovu i Metohiji, odlučio je da napusti posao i ode u rat.

Periman je otišao u Veliku Britaniju nakon povrede 2022. godine, ali se vratio u Ukrajinu i pridružio se drugoj jedinici zapadnih dobrovoljaca koji su učestvovali u misijama duž reke Dnjepar.

U prošlogodišnjem obraćanju Periman je rekao da mu je bilo muka kada je video kako ruske snage gađaju civile.

Najmanje 11 britanskih državljana izgubilo je živote u borbama u Ukrajini. U avgustu je britanski dobrovoljac Semjuel Njui (22) poginuo boreći se zajedno sa ukrajinskim snagama.

(Kurir.rs/Kosovo Online/Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track