AMERIKANCI U STRAHU - VAGNEROVCI STIŽU U POMOĆ HEZBOLAHU? Ruski plaćenici hoće da pošalju UBITAČNO ORUŽJE neprijatelju Izraela
Foto: Youtube/Rosoboronexport/Ministarstvo odbrane Rusije

AMERIKANCI U STRAHU - VAGNEROVCI STIŽU U POMOĆ HEZBOLAHU? Ruski plaćenici hoće da pošalju UBITAČNO ORUŽJE neprijatelju Izraela

Planeta -

Američki obaveštajni zvaničnici su navodno zabrinuti da bi ruska grupa Vagner mogla da obezbedi Hezbolahu napredne sisteme protivvazdušne odbrane, u trenutku dok šiitska militantna grupa sedištem u Libanu nastavlja da ispaljuje rakete na Izrael, preteći da otvori drugi front u svom ratu protiv Hamasa.

Volstrit džurnal je u četvrtak objavio da američki obaveštajci prate razgovore između Vagnera i Hezbolaha i veruju da bi ruska formacija mogla da pošalje sisteme Pancir u Liban - iako ne veruje da je do takvog transfera već došlo.

Panciri su PVO sistemi kratkog dometa koji mogu da obaraju avione, helikoptere, balističke rakete bespilotnih letelica i krstareće rakete.

Smatra se da je određeni broj Pancira raspoređen u Siriji, a neki su navodno uništeni u izraelskim napadima proteklih godina.

ruska vojska, Pancir, raketni sistem
foto: Profimedia

Izrael već dugo izvodi udare u Siriji sa ciljem da spreči da se napredno oružje prebaci Hezbolahu, a veruje se da je nedavno pojačao vazdušne napade pošto proiranske grupe pojačavaju napade iz Libana i drugih mesta.

Poslednjih nedelja zabeleženo je nekoliko izraelskih vazdušnih napada na sirijske aerodrome u Damasku i Alepu za koje se smatra da su povezani sa tim naporima.

Izrael je takođe izveo niz vazdušnih napada na vojne ciljeve unutar Sirije kao odgovor na raketiranja i granatiranja okupirane Golanske visoravni.

Borci Vagnera i Hezbolaha su prisutni u Siriji, gde su bili raspoređeni da podrže sirijskog predsednika Bašara el Asada tokom dugog građanskog rata u zemlji.

Rusija je u utorak osudila izraelske vazdušne napade na Siriju kao "neprihvatljive", upozorivši da oni rizikuju da izazovu prelivanje rata između Izraela i Hamasa u širi regionalni sukob.

U razgovoru sa sirijskim kolegom u utorak, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je protivljenje Rusije izraelskim udarima na Siriju i upozorio na sve akcije koje bi mogle da izazovu eskalaciju "trenutne eksplozivne situacije", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Sergej Lavrov
foto: APRussian Foreign Ministry Press Service

Lavrov je rekao da je "nedopustivo širenje eskalacije na Siriju i druge zemlje regiona", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova nakon njegovog razgovora sa sirijskim ministrom spoljnih poslova Fejsalom Mikdadom.

- U tom smislu, Lavrov je ukazao na neprihvatljivost izraelskih vazdušnih udara na sirijsku teritoriju, koji su postali sve češći u kontekstu događaja u Pojasu Gaze - saopštila je Moskva.

Ruski predsednik Vladimir Putin oštro je kritikovao Izrael od početka rata, pošto su se veze između Moskve i Jerusalima pogoršale nakon podrške Izraela Ukrajini.

Putin je više puta kritikovao ofanzivu jevrejske države, pozivao na pomoć Gazi i pozivao na prekid vatre. U jednoj primedbi koju su neki ocenili kao posebno oštru, Putin je uporedio izraelsku opsadu Gaze sa nacističkom blokadom Lenjingrada, koju su neki videli kao implicitno upoređivanje Izraela sa nacističkom Nemačkom.

Izrael, Gaza, rat u Izraelu, Izraelska vojska
foto: EPA Atef Safadi

Prošlog meseca Rusija je iznela predlog u Savetu bezbednosti UN koji nije uključivao eksplicitnu osudu Hamasa i koji su odbile Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i drugi.

Privatna vojna kompanija Vagner učestvovala je u sukobima daleko izvan granica svoje matične zemlje.

Tokom decenijskog postojanja, Vagnerove operacije u Africi, Siriji i istočnoj Ukrajini služile su političkim interesima Kremlja.

Jevgenij Prigožin, osnivač Vagnerove plaćeničke grupe, predvodio je kratkotrajnu pobunu protiv Putina u junu, a poginuo je u avionskoj nesreći u avgustu.

(Kurir.rs/Times of Israel/Wall Street Journal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track