Regioni Kine prijavili pozitivan ekonomski učinak
Foto: Kineska medijska grupa

Regioni Kine prijavili pozitivan ekonomski učinak

Planeta -

Kineska ekonomija je dobro poslovala u prva tri kvartala 2023. godine, a nedavni podaci lokalnih vlasti 34 regiona zemlje pokazuju kvalitetan i dobro izbalansiran rast.

Stopa ekonomskog rasta više od polovine svih regiona premašila je nacionalni prosek od 5,2 posto u prva tri kvartala ove godine, a regionalni BDP od 13 provincija premašio je tri biliona juana (410 milijardi dolara).

Primetno je da je BDP provincija Guangdung i Đijangsu premašio devet biliona juana, što je prvo i drugo mesto širom zemlje sa 9,6, odnosno 9,3 biliona juana.

Ekonomski rast 11 provincija, opština i autonomnih regiona kao što su Sičuan, Hubei i Čungćing u prva tri kvartala bio je brži od njihovih stopa rasta u prvoj polovini godine. Stopa ekonomskog rasta u 12 regiona, kao što su Džeđijang, Lijaoning i Šangaj premašila je godišnji cilj koji je postavio svaki od njih početkom godine.

Većina regiona prijavili su i znake kontinuirane konsolidacije i oporavka potrošnje. U prva tri kvartala ukupna maloprodaja robe široke potrošnje u 17 regiona povećala se iznad nacionalnog ukupnog iznosa od 6,6 procenata na godišnjem nivou. U međuvremenu, Šangaj, Hainan i nekoliko drugih regiona održali su dvocifreni rast u istom periodu. Lokalne vlasti iskoristile su prednosti svog regiona, gajile pokretače rasta na novim ekonomskim poljima i razvile novi podsticaj za rast i razvoj. Provincija Džeđijang, koja se nalazi na jugoistoku Kine, bila je među vodećim regionima u pogledu tehnoloških inovacija, što se videlo u stopi njene izlazne vrednosti novih velikih industrijskih proizvoda od 42,2 posto.

U prva tri kvartala prosečna stopa ekonomskog rasta na zapadu Kine bila je 6,9 posto, nadmašio je stopu rasta istočne Kine koja je u proseku bila 5,7 posto.

Stopa ekonomskog rasta osam od 10 regiona zapadne Kine bila je brža od stope rasta cele zemlje. Naravno, stope ekonomskog rasta Sičuana i Čungćinga bile su relativno jake, 6,5 odnosno 5,6 procenata u prva tri kvartala.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track