BLINKEN ZATRAŽIO OD NETANJAHUA HUMANITARNU PAUZU: Primirje neophodno da bi se zaštitili civili
Foto: AP Maya Alleruzzo

BLINKEN ZATRAŽIO OD NETANJAHUA HUMANITARNU PAUZU: Primirje neophodno da bi se zaštitili civili

Planeta -

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se danas u Tel Avivu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom kako bi zatražio humanitarnu pauzu u borbama protiv palestinske militantne grupe Hamas u Gazi.

On je istakao da se mora učiniti više na zaštiti palestinskih građana i naglasio da se rat ne sme proširiti na druga područja na Bliskom istoku.

- Američka administracija će preduzeti korake neophodne da spreči neprijatelje Izraela, koji povlađuju Hezbolahu, da otvore drugi front. Posvećeni smo odvraćanju od agresije sa bilo kog dela i preduzećemo neophodne korake da se izborimo sa tim - rekao je on na konferenciji za novinare, dodajući da SAD ostaju apsolutno odlučne u tom pogledu.

Blinken je naglasio da je važan način na koji Izrael vodi kampanju protiv Hamasa i upozorio na humanitarnu katastrofu.

Kako je naveo, sa izraelskim zvaničnicima razgovarao je o opipljivim koracima „kako bi se povećao tekući transfer hrane, vode i lekova“.

On je dodao da SAD veruju da su humanitarna primirja neophodna da bi se zaštitili civili, dok istovremeno omogućavaju Izraelu da porazi Hamas.

Blinken je poručio da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena u potpunosti fokusirana na oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Američki državni sekretar je doputovao u Izrael treći put od početka rata sa Hamasom 7. oktobra.

Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je na „humanitarnu pauzu“ u borbama kako bi se organizovala evakuacija dvojnih državljana i stranaca koji su još uvek zarobljeni u Gazi, kao i da bi se pokušalo oslobađanje više od 240 talaca koje Hamas drži i povećala humanitarna pomoć civilima u Gazi.

Protekle nedelje, američka administracija je podržavala rezoluciju o dve države za uspostavljanje trajnog i održivog mira, iako ni sadašnje izraelsko ni palestinsko rukovodstvo nisu pokazale interesovanje za takve pregovore, koji su više puta propali.

Kurir.rs/Times of Izrael

Bonus video:

00:54

Rusija zabranila ulazak u zemlju za 963 Amerikanaca, među njima i Bajden i Blinken

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track