"DAJTE NAM KREDITE, VRATIĆEMO VAM NOVAC" Zelenski obećava Zapadu - "Vaša pomoć je KRITIČNA, nećete plaćati tako VISOKU CENU"
Foto: Foto: Youtube/Printscreen/Sky News/Military TV

"DAJTE NAM KREDITE, VRATIĆEMO VAM NOVAC" Zelenski obećava Zapadu - "Vaša pomoć je KRITIČNA, nećete plaćati tako VISOKU CENU"

Planeta -

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da će Zapad za godinu dana moći da smanji pomoć Ukrajini zbog smanjenja budžetskog deficita i pozvao saveznike da finansiraju ukrajinsku vojsku na kredit, obećavajući da će novac vratiti u budućnosti.

Mislim da će vaša pomoć biti kritična tokom naredne godine i da će biti odlučujuća“, rekao je Zelenski u intervjuu za američku televizijsku mrežu En-Bi-Si.

Tako je odgovorio na pitanje koliko će Amerikanci trebati da finansiraju potrebe Oružanih snaga Ukrajine.

Prema rečima predsednika, u budućnosti će se zapadna finansijska pomoć Kijevu smanjiti, jer će se budžetski deficit Ukrajine smanjiti zbog rasta njene ekonomije, povratka izbeglica iz inostranstva koje će naći posao i plaćati porez.

- Posle sledeće godine, ako se borbe tada ne završe, onda mislim da ćemo moći da minimiziramo budžetski deficit i nećete morati da plaćate tako visoku cenu - rekao je on.

Zelenski je takođe priznao da bi SAD i druge zapadne zemlje mogle da finansiraju Ukrajinu na kredit i obećao je da će ta sredstva vratiti u budućnosti.

- Ako ne možete da nam pružite finansijsku pomoć, dajte nam kredite i mi ćemo vam vratiti novac nakon kraja neprijateljstava - rekao je šef ukrajinske države.

Narodna banka Ukrajine predviđa da će finansijska pomoć zemlji zapadnih donatora biti smanjena i da će sledeće godine iznositi 38,5 milijardi dolara, a 2025. 25 milijardi dolara, dok se 2023. očekuje da država dobije više od 45 milijardi dolara.

Ministar Ukrajine Denis Šmigal rekao je da Kijev očekuje finansijsku pomoć u iznosu od 42 milijarde dolara od zapadnih donatora u tekućoj i narednim godinama za pokrivanje budžetskih troškova.

(Kurir.rs/TASS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track