BLINKEN U ANKARI: Poručio da SAD aktivno rade na isporuci dodatne pomoći Pojasu Gaze, ali nije dobio ZAGRLJAJ OD TURČINA (VIDEO)
Foto: EPA Necati Savas

šef stejt departmenta za pauzu u sukobu izraela i hamasa

BLINKEN U ANKARI: Poručio da SAD aktivno rade na isporuci dodatne pomoći Pojasu Gaze, ali nije dobio ZAGRLJAJ OD TURČINA (VIDEO)

Planeta -

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas u Ankari da SAD "veoma aktivno" rade na isporuci dodatne humanitarne pomoći Pojasu Gaze koji je pod opsadom izraelske vojske.

- Poslednjih dana smo postigli veliki napredak za dodatnu pomoć Pojasu Gaze - rekao je šef američke diplomatije novinarima posle razgovora s ministrom spoljnih poslova Turske Hakanom Fidanom.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak njihovog rukovanja tokom kojeg je Fidan naizgled izbegao Blinkenov zagrljaj.

Blinken je ukazao da bi prekid borbe olakšao isporuku humanitarne pomoći.

- Radimo veoma aktivno na obezbeđivanju više humanitarne pomoći za Pojas Gazu i imamo veoma konkretne načine da to uradimo. Mislim da ćete videti da pomoć može značajno da se proširi narednih dana - dodao je Blinken.

Entoni Blinken
foto: AP Jonathan Ernst

SAD koje su glavni politički i vojni saveznik Izraela, zalažu se za "pauze" u sukobima Izraela i Hamasa da bi se isporučila humanitarna pomoć civilima u Pojasu Gaze.

Blinken je pre dolaska u Ankaru posetio Jordan, Izrael i Zapadnu obalu, a u Turskoj je rekao da je Vašington tražio od Izraela da "minimizuje civilne žrtve".

Izrael bombarduje palestinski priobalni pojas u nastojanju da "uništi" Hamas koji je 7. oktobra napao Izrael. U tom napadu je, po podacima izraelskih vlasti, poginulo 1.400 ljudi, uglavnom civila.

Potom je od izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze, prema procenama vlasti enklave pod kontrolom Hamasa, poginulo oko 10.000 ljudi.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track