"VERUJE SE DA IZA NASTANKA HAMASA STOJI IZRAELSKI MOSAD!" Jakšić izneo šokantne tvdnje: Napravljen je SAMO U JEDNOM CILJU
Foto: Shutterstock

KURIR TV

"VERUJE SE DA IZA NASTANKA HAMASA STOJI IZRAELSKI MOSAD!" Jakšić izneo šokantne tvdnje: Napravljen je SAMO U JEDNOM CILJU

Planeta -

Već mesec dana ispisuju se, možda najkrvavije stranice u istoriji sukoba na bliskom istoku, preciznije rečeno, u ratu izmedju Izraela i Hamasa.

Rat se premestio u beskrajnu mrežu tunela koje je iskopao Hamas, istovremeno, saosećanje sa civilnim žrtvama svakog dana se gubi u lavirintu geopolitičkih interesa, i nemoći Ujedinjenih nacija.

Političari i vojni čelnici su sebi dali "sve vreme ovoga sveta" dok nevini civili, pre svega deca, ne znaju da li će preživeti dan.

Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator i novinar, gostovao je u emisiji Puls Srbije gde je govorio o danima ovog rata koji je jenjavaju.

Boško Jakšić
foto: Kurir televizija

- Ako izuzmemo 7. oktobar kada je počeo napad na Izrael i 1300 jevreja od kojih su zaista većina bili civili. Od tada se nesrazmerno uvećava broj žrtava. Izraelska armija je saopštila da otkako je krenula u kopnene operacije u Gazi izgubila je 32 vojnika. Za to vreme broj poginulih Palestinaca dostigao je broj blizu 10.000 od kojih su tri četvrtine deca, žene i stariji. Svi predlozi da se napravi neki prekid se oglušuju o rešenost izraelskog premijera Natanijahova da kako on kaže uništi Hamas - rekao je Jakšić i dodao:

- Jedno je uništavanje Hamasa što može da bude legitiman cilj vojnih operacija u ratu koji je proglašen, ali drugo je ubijanje civila. Tu su stvari isprepletene i tu dolazimo i do tunela koji su spomenuti. Način ratovanja urbanog koji je Hamas organizovao po ugledu na Vijetkong svojevremeno protiv Amerikanaca. Ona izuzetno ugrožava civile jer svi ti tuneli i prolazi su ispod stambenih zgrada. Ako vi podmetnete eksploziv u tunele, srušiće se i zgrade i stradaće civili. Tako da je to jedan začaran krug smrti, a jasno je da ni Hamas nema nameru da odustane.

06:50

VERUJE SE DA IZA NASTANKA HAMASA STOJI IZRAELSKI MOSAD! Jakšić izneo šokantne tvdnje: Napravljen je SAMO U JEDNOM CILJU

Jakšić se potom dotakao i samog nastanka Hamasa.

- Hamas je proizvod dugotrajnih konflikta. U vreme kada je Hamas stvaran govorilo se u ozbiljnim analizama da iza Hamasa stoji izraelska služba MOSAD koja ga je pravila, a pravila ga je kao kontra teg palestinskom rukovodstvu koji je na Zapadnoj obali koje je umerenije, ali nespremno na neke ustupke koje je Izrael očekivao i onda je napravljen Hamas kao mnogo radikalniji. Sada imamo tipičnu situaciju koju je pravio Osama bin Laden, napravite, a onda vam on pobegne iz labaratorije - tvrdi Jakšić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:39

HAMAS SE PREVARIO, HESBULAH TREBAO DA OTVORI NOVI FRONT ALI ZBOG OVOGA ODUSTAO?! Koprivica tvrdi: Izrael sve unapred isplanirao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track