GDE JE GENERAL ZALUŽNI? Komandant ukrajinske vojske navodno pao u nemilost, U SUKOBU je sa Zelenskim - a evo čime se sada bavi
Foto: Youtube/FREEДOM/60 Minutes

GDE JE GENERAL ZALUŽNI? Komandant ukrajinske vojske navodno pao u nemilost, U SUKOBU je sa Zelenskim - a evo čime se sada bavi

Planeta -

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni piše disertaciju čija je tema poverljiva, objavio je ukrajinski portal "Vesti".

Prema podacima na sajtu Ukrajinske agencije za osiguranje kvaliteta visokog obrazovanja, Zalužni planira da brani disertaciju na Pravnoj akademiji u Odesi.

Tema njegove disertacije je označena "državna tajna u oblasti odbrane, državne bezbednosti i sprovođenja zakona". Ukrajinski general je već objavio nekoliko naučnih radova 2022. i 2023. godine.

Neki ukrajinski analitičari smatraju da bi Zalužni mogao da postane konkurent aktuelnom predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom na predsedničkim izborima.

Svojevremeno je to dalo povoda za glasine o njegovom sukobu sa šefom države i mogućoj smeni na mestu glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, nakon čega Zalužni neko vreme nije davao izjave u medijima.

Međutim, nedavno je objavio članak u britanskom časopisu "Ekonomist", u kojem je napisao da je rat u Ukrajini zapao u ćorsokak. Zelenski je izjavio da se ne slaže sa mišljenjem vrhovnog komandanta.

Kako je rekao bivši zamenik sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, general u penziji Sergej Krivonos, ovaj korak je mogao biti iznuđen za Zalužnog i ukazuje na neslaganja sa političkim rukovodstvom.

(Kurir.rs/TASS/Vesti)

Bonus video:

01:39

AKO ZELENSKI PREBACI RAT NA RUSKU TERITORIJU, PUTIN ĆE ISKORISTITI SVE KAPACITETE Dikić tvrdi: Za sada se bore samo jednom rukom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track