KORAK PO KORAK! Ovo je izraelska taktika za potpuno uništenje Hamasa u Pojasu Gaze MILETIĆ: Iskustvo iz Vukovara pokazuje OVO
Foto: Kurir Televizija, AP/Israel Defense Forces

KORAK PO KORAK! Ovo je izraelska taktika za potpuno uništenje Hamasa u Pojasu Gaze MILETIĆ: Iskustvo iz Vukovara pokazuje OVO

Planeta -

Izraelske odbrambene snage (IDF) već drugu nedelju postepeno, ali snažno ulaze u Pojas Gaze kao odgovor na napad Hamasa ,u kome je 7. oktobra ubijeno 1.400 civila i vojnika.

Britanski Telegraf u analizi ističe da je „korak po korak“ izraelska glavna taktika za uništenje Hamasa koje je najavio premijer Benjamin Netanjahu.

- Učinićemo to odmerenim, ali vrlo snažnim koracima - rekao je Netanjahu.

Ranije lekcije

IDF je presekao Pojas Gaze na dva dela zbog lakšeg osvajanja infrastrukture neprijatelja, koji se uzda u razgranatu mrežu dobro utvrđenih podzemnih tunela. Kontraadmiral Danijel Hagari, portparol IDF, potvrdio je da je Izrael „proširio aktivnost“ svojih snaga unutar Gaze, uključujući pešadiju, inženjerske jedinice, oklopno-mehanizovane jedinice i artiljeriju. Analitičari smatraju da je strategija „korak po korak“ rezultat ranijih lekcija, poput rata iz 2014, kada je Hamas ubio 66 izraelskih vojnika zahvaljujući iznenadnim napadima iz podzemnih tunela.

- IDF uči na svojim greškama i zato ste videli vazdušne napade tako velikog intenziteta. Oni pripremaju teren, čiste ga u područjima za koja znaju da će se morati boriti - rekao je jedan bivši izraelski vojni obaveštavac za Telegraf.

Manuel Trajtenberg, izvršni direktor Instituta za studije nacionalne sigurnosti (INSS) u Tel Avivu, rekao je da strategija Izraela takođe mora da uzme u obzir „nekoliko različitih satova, od kojih svi otkucavaju“.

- Tu je sam vojni sat u smislu ljudstva i kapaciteta, ali takođe i taoci, međunarodni pritisak, čak i ekonomski pritisak. Najveći izazov je kako sinhronizovati sve ove satove - rekao je Trajtenberg.

Ivan Miletić, ekspert za bezbednost, kaže za Kurir da je taktika „korak po korak“ jedino rešenje da se u potpunosti uništi Hamas:

Evakuacija civila

- Druga opcija ne postoji. To je jedina opcija za borbu u urbanim uslovima ukoliko ne želite da imate velike gubitke. Iskustvo iz Vukovara najbolje pokazuje da su velike žrtve kada se mnogo žuri. Kada se ide korak po korak, onda se ima vremena za zaštitu svojih vojnika.

To sa sobom povlači i velike civilne žrtve...

- Zato je Izrael ostavio otvoren auto-put Salahadin za evakuaciju civila i oni bolje da požure jer izraelska vojska neće stati. Sve je povezano, evakuacija, zaštita svojih vojnika i obračun sa neprijateljem. Urbani uslovi su vrlo komplikovani, nisu kao igranje „Fortnajta“ (popularna video-igrica, prim. aut.).

Naš sagovornik je uveren da se rat neće brzo završiti:

- Izraelci su sami rekli da će biti kao u Avganistanu. Biće to veoma dugačak rat.

Veći deo grada Gaze je sravnjen sa zemljom u vazdušnim udarima, kojih je u poslednja 24 sata bilo čak 450. Sada se ruševinama polako primiču tenkovi i buldožeri, koji dodatno ruše podzemne tunele kako bi se sprečili napadi Hamasa iza leđa.

AMERIKA POSLALA PODMORNICU, ŠEF HAMASA U IRANU

Raste opasnost od širenja sukoba

Ali Hamenei, Ajatolah Hamnei, Ajatolah ali Hamnei, Ismail Hanije, Hamas
foto: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Opasnost od širenja sukoba na Bliskom istoku postala je još veća nakon što je Ismail Hanije, lider Hamasa, otputovao u Iran, gde se sastao sa ajatolahom Alijem Hamnejem. Iranski državni mediji objavili su da je Hanije, koji od 2019. živi na relaciji Katar-Turska, obavestio Hamneja o najnovijim dešavanjima u Pojasu Gaze i zločinima „cionističkog režima u Gazi, kao i o situaciji na Zapadnoj obali“.

Iran tvrdi da podržava Hamas, ali da nije imao nikakvu ulogu u iznenadnom napadu na Izrael 7. oktobra. U međuvremenu, Pentagon je juče potvrdio da je američka nuklearna podmornica s navođenim projektilima stigla na Bliski istok. CNN je preneo da je reč o podmornici klase „Ohajo“, koja je snimljena u Sueckom kanalu severoistočno od Kaira. Ivan Miletić, ekspert za bezbednost, uveren je da slanje američke nuklearne podmornice ima samo jedan cilj.

- Jasno je da je u pitanju poruka Iranu. Nema ko drugi da se gađa tim projektilima sem Irana. To je sistem odvraćanja. I sa Hezbolahom je bilo tresla se gora, rodio se miš. Puno reči i retorike, a realno, oni ne mogu puno da urade. Oni su obični gerilski pešadinci, koji u sukobu sa većom silom dovode u rizik svoju zemlju, što je slučaj sa Hamasom u Pojasu Gaze, i da budu sravnjeni sa zemljom.

Pentagon retko najavljuje kretanje ili operacije svoje flote podmornica s balističkim i navođenim projektilima.

UKRATKO

Gaza
foto: EPA/Neil Hall

Prema palestinskim navodima, u noći između nedelje i ponedeljka u izraelskim udarima je ubijeno 200 ljudi, mahom civila

Palestinski napadač nožem je juče izbo dvoje izraelskih vojnika u Jerusalimu, nakon čega je ubijen

Izraelska vojska uhapsila je na Zapadnoj obali poznatu palestinsku aktivistkinju Ahed Tamimi (22)

Šefovi agencija UN izdali su zajedničko saopštenje u kojem pozivaju na „hitan humanitarni prekid vatre“ u Pojasu Gaze

Jordan je, uz odobrenje Izraela, avionima isporučio turu humanitarne pomoći civilima u Pojasu Gaze

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je dodatnu pomoć od 25 miliona evra za Palestince

NOVA PODELA U SEVERNOJ IRSKOJ

Katolici za Palestince, protestanti za Izrael

Severna Irska, zastava Palestine, palestinska zastava
foto: Paul Phelan/ProSports / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako je Severna Irska hiljadama kilometara udaljena od Bliskog istoka, tamošnji sukob je još jednom pokazao kolika je podela između katolika i protestanata.

Zastave, grafiti i murali pokazuju podršku Palestincima ili Izraelu, zavisno od toga na čijoj strani se nalaze. Tako su katolici većinom za Palestince, a protestanti za Izraelce.

- Ako postoji neka nacija koja može da razume teškoće s kojima sada žive Palestinci, to su Irci - kaže Pat Šihan, poslanik Šin Fejna.

SASTANAK SA ŠEFOM DIPLOMATIJE

Blinken u Ankari

Entoni Blinken, Hakan Fidan
foto: AP/Jonathan Ernst/Pool

Američki državni sekretar Entoni Blinken i turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan sastali su se u Ankari. To je prvi sastanak dvojice zvaničnika od početka rata između Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamas. Do posete Blinkena Turskoj dolazi u jeku rastućeg antiameričkog raspoloženja u zemlji, navodi BBC. Turska policija je juče zaustavila grupu propalestinskih demonstranata koji su pokušali da uđu u vazduhoplovnu bazu Indžirlik, u kojoj su stacionirane i američke snage.

ONI KOJI SU PREŠLI IZ GAZE

Stranci imaju 72 sata da napuste Egipat

Gaza
foto: Screenshot

Svi strani državljani koji su u Egipat ušli iz Pojasa Gaze imaju rok od 72 sata da napuste ovu zemlju. Veruje se da je poslednjih dana više stotina Palestinaca koji imaju dvojno državljanstvo prešlo preko graničnog prelaza Rafa u Egipat. Ovaj granični prelaz jedini je povremeno u funkciji i preko njega se doprema humanitarna pomoć nakon što je Izrael uveo potpunu kontrolu enklave, u kojoj na 365 kvadratnih kilometara živi oko 2,3 miliona ljudi. Procenjuje se da je u Pojasu Gaze pre početka sukoba bilo oko 600 američkih državljana i oko 1.000 državljana zemalja članica Evropske unije.

Kurir.rs/ A. Petrović

Bonus video:

05:10

IZRAEL RATUJE KAO DA UNIŠTAVA GAMAD, OVO IM JE TAKTIKA! Eksperti tvrde: RAT ĆE TRAJATI 2 DO 3 MESECA, ali Hamas će se oporaviti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track