DANAS IZBORI U AMERICI! Biraju se državne skupštine, guverneri, sudije i gradonačelnici, među kandidatima i rođak ELVISA PRISLIJA
Foto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia, Michael Swensen / Getty images / Profimedia

IZJAŠNJAVANJE I O ABORTUSU

DANAS IZBORI U AMERICI! Biraju se državne skupštine, guverneri, sudije i gradonačelnici, među kandidatima i rođak ELVISA PRISLIJA

Planeta -

U pojedinim američkim saveznim državama danas se održavaju izbori na kojima će se glasati za nove državne skupštine, guvernere, sudije, gradonačelnike ili će se birači izjašnjavati o pitanjima kao što je abortus.

Pitanje prava na prekid trudnoće bilo je glavna tema u kampanjama od Kentakija, preko Ohaja do Virdžinije.

Evo kako je pitanje abortusa uticalo na najvažnije izborne trke.

Glen Jangkin, republikanski guverner Virdžinije
Glen Jangkin, republikanski guverner Virdžinijefoto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia

Demokratski guverner Endi Bešir kandiduje se za drugi mandat u državi u kojoj je dvaput pobedio Donald Tramp. Protivkandidat mu je republikanac Danijel Kameron, koji je nasledio Bešira na mestu državnog tužioca.

Bešir je restriktivni zakon o abortusu u Kentakiju ocenio kao "ekstremistički", jer se prekid trudnoće ne dozvoljava ni u slučajevima silovanja i incesta. Takođe je stavio veto na predlog zakona kojim se brani abortus posle 15. nedelje.

 Huan Pablo Segura, republikanski kandidat za Državnu skupštinu Virdžinije
Huan Pablo Segura, republikanski kandidat za Državnu skupštinu Virdžinijefoto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia

Kameron, sa druge strane, podržava državni zakon, ali i kaže da bi kao guverner podržao pravo na abortus u slučaju incesta i silovanja - pa je tako nejasno za šta se tačno zalaže.

Bešir trenutno vodi za pola procenta. Kameron ima podršku Trampa.

Birači u Ohaju izjasniće se o amandmanu na državni ustav kojim se štiti pravo na abortus.

Endi Bešir, demokratski guverner Kentakija
Endi Bešir, demokratski guverner Kentakijafoto: Michael Swensen / Getty images / Profimedia

Amandmanom se uspostavlja pravo da "svako donosi odluke o svojoj reprodukciji", u šta spadaju abortus, kontracepcija i lečenje neplodnosti.

Birači su u avgustu na referendumu odbacili predlog kojim se otežava pristup abortusu. To glasanje je privuklo veliku pažnju na nacionalnom nivou jer je viđeno kao borba za reproduktivna prava na mikro nivou.

Oba doma državne skupštine u Virdžiniji se biraju u utorak. Republikanci trenutno imaju većinu u donjem domu, dok Senat vode demokrate.

Ako republikanci dobiju većinu u skupštini, imaće kompletnu vlast u toj državi. To će značiti da republikanski guverner Glen Jankin moći lakše da primeni zabranu abortusa posle 15. nedelje, sa izuzetkom silovanja, incesta i ugrožavanja života majke.

Demokratama je to u kampanji bilo jedno od glavnih pitanja.

Izbori u Ohaju, Kentakiju i Virdžiniji su ocenjeni kao najvažniji, ali nisu jedini - ukupno se glasa u 12 država. Agencija Asošiejted pres izdvojila je i sledeće trke kao zanimljive.

Republikanski guverner Tejt Rivs kandiduje se protiv demokrate Brendona Prislija, rođaka Elvisa Prislija.

Republikanci drže guvernersko mesto u toj državi u proteklih 20 godina. Prisli je, uz pomoć stranke na nacionalnom nivou, uspeo da sakupi novca u kampanji skoro koliko i aktuelni guverner.

Republikanka Kerolin Karlučo i demokrata Danijel Mekafri su kandidati za upražnjeno mesto u vrhovnom sudu Pensilvanije.

To mesto je značajno jer Vrhovni sud može da ima važnu ulogu u rešavanju problema sa glasanjem uoči kampanje za predsedničke izbore 2024.

U Hjustonu, Teksasu, čak 17 kandidata želi da preuzme mesto demokrate Slivestera Tarnera.

U Juvaldeu, gde je prošle godine u osnovnoj školi ubijeno 19-oro dece i dvoje nastavnika, među kandidatima je i majka devojčice ubijene u tom masakru, bivša novinarka Kimberli Mata Rubio.

U Njujorku, za člana gradskog saveta iz devetog distrikta, kandidovao se i Jusef Salam - jedan od petorice nepravedno osuđenih i potom oslobođenih Afroamerikanaca, koji su bili proglašeni krivim za silovanje devojke u Central parku i godinama kasnije su oslobođeni.

(Kurir.rs/Glas Amerike)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track