IZRAELCI SE NE ŠALE, STIŽU NOVE "GVOZDENE KUPOLE": Masivno naoružavanje jevrejske države, evo na šta će potrošiti AMERIČKI NOVAC
Foto: Youtube/RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd./The Telegraph

IZRAELCI SE NE ŠALE, STIŽU NOVE "GVOZDENE KUPOLE": Masivno naoružavanje jevrejske države, evo na šta će potrošiti AMERIČKI NOVAC

Planeta -

Paket pomoći Izraelu od 14 milijardi dolara koji je predložio američki predsednik Džo Bajden uključuje sredstva za sklapanje još 100 lansera "Gvozdene kupole", čime se značajno proširuje PVO Izraela, izvestio je Blumberg u utorak.

Kako se navodi u izveštaju, koji se poziva na neimenovane američke zvaničnike, paket bi takođe uključivao sredstva za oko 14.000 raketa presretača, dajući Izraelu mogućnost da konzervativno koristi "25 novih baterija" širom Izraela, kaže Ves Rambo, analitičar za raketnu odbranu u Centru za stratešku i međunarodnu Studije, rekao je Blumberg.

Međutim, Rambo je izjavio da će verovatno novi lanseri i presretači "Gvozdene kupole" napravljeni uz finansijska sredstva SAD zameniti zastarelu opremu koja je još uvek u upotrebi u Izraelu.

Blumbergov izveštaj dolazi u trenutku kada se Izrael suočava sa teškom raketnom paljbom iz pojasa Gaze i Libana, a Hamas i Hezbolah preuzimaju odgovornost za napade izvršene nakon velikog napada na Izrael 7. oktobra.

Izrael se takođe suočio sa napadima iz Sirije i Huta u Jemenu, uključujući obaranje balističke rakete koju su ispalili Huti, a koja je navodno presretnuta izvan Zemljine atmosfere.Republikanci izazivaju probleme u američkom Domu, Senatu

Bajden je prošlog meseca tražio od Kongresa i Predstavničkog doma SAD da odobre paket vojne pomoći od 106 milijardi dolara za Izrael i Ukrajinu, rekavši da su "izraelske i ukrajinske pobede na bojnom polju od suštinske važnosti za zaštitu američke nacionalne bezbednosti".

Ali republikanci koji predvode Predstavnički dom protive se kombinovanju ta dva pitanja, a pridružili su im se i neki članovi stranke u Senatu.

Prošlog meseca, nakon pokretanja operacije Gvozdeni mačevi, američki Pentagon je najavio planove da pošalje dva raketna odbrambena sistema "Gvozdena kupola" koja je prethodno kupio od Izraela nazad u Jerusalim.

(Kurir.rs/Jerusalem Post/Bloomberg)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track