DEČAK PREMINUO, 2 DEVOJČICE ZAVRŠILE U BOLNICI: Ovaj čips hitno povučen iz prodaje, TikTtok izazov se kobno završio
Foto: Shutterstock

DEČAK PREMINUO, 2 DEVOJČICE ZAVRŠILE U BOLNICI: Ovaj čips hitno povučen iz prodaje, TikTtok izazov se kobno završio

Planeta -

Iz prodaje u trgovinama u Nemačkoj, ali i u SAD-u, povučen je popularni čips “Hot Chip Challenge”. Drastična mera u Nemačkoj je pokrenuta kad su dve tinejdžerke završile u bolnici nakon što su konzumirale čips i učestvovale u TikTok izazovu. U SAD-u je 14-ogodišnjak preminuo posle konzumacije istog čipsa.

Prema pisanju portala za potrošače Savezne kancelarije za zaštitu potrošača i bezbednost hrane u Nemačkoj, u proizvodu “Hot Chip Challenge” pronađene su vrlo fluktuirajući, a ponekad i ekstremno visoki nivoi kapsaicina, materije iz ljutih papričica. Konzumacija može dovesti do zdravstvenih tegoba poput iritacije kože i sluznice, mučnine i povraćanja ili problema sa disanjem.

Opoziv se odnosi na proizvode s rokom trajanja 13. jula 2024., 28. jula 2024., 8. decembra 2024., 10. decembra 2024., 31. decembra 2024. i 5. januara 2025. u nemačkim saveznim zemljama Hessen, Baden-Württemberg, Bavarska, Falačko-Porajnje, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Donja Saska, Bremen, Schleswig-Holstein, Berlin, Saska, Saska-Anhalt i Tiringija.

Na TikToku i Instagramu brojna deca i mladi uključuju se u ovaj “test hrabrosti” u kojem jedu čips “Hot Chip Challenge”, piše Feniks Magazin.

Čips se prodaje u kutiji koja liči na kovčeg. Kada ga jedete, pišu neki nemački mediji, morate da nosite gumene rukavice kako biste se zaštitili.

U nekim slučajevima deca i mladi su završili u bolnici zbog konzumacije čipsa.

Dve tinejdžerke iz bavarskog Garmisch-Partenkirchena jele su jako začinjen čips, imale su problema s disanjem, pa su hospitalizovane. Devojke su učestvovale u takozvanom “Hot Chip Challenge”, u kojem učesnici jedu čips. Prema proizvođaču, reč je o najljućem čipsu na svetu.

Izazov u ovom “ispitu hrabrosti” je pojesti izuzetno začinjen tortilja čips. Posle ne smete ništa da pijete što je duže moguće kako biste dokazali da možete izdržati vrelinu. Izazov se obično snima i zatim video zapis postavlja na Internet.

@linustrw Bin gestorben. Auf die milch getrunken was dumm war weil ich sie danach ausgebrochen habe. | #fy #viral #fypシ #fyp #fypシ゚viral #foryoupage #trend #hotchipschallenge #hotchip ♬ Originalton - linus?

Međutim, svako ko želi da kupi izuzetno ljuti čips mora da ima najmanje 18 godina.

Savezni institut za procenu rizika (BfR) upozorio je na ove testove hrabrosti već u septembru.

– U nekim slučajevima konzumacija je već dovela do hitnih medicinskih poziva – piše u saopštenju BfR-a u vezi s “Hot Chip Challengeom”.

Zbog ovog izazova je nedavno preminuo 14-ogodišnjak u SAD-u nakon čega je proizvođač zatražio od trgovaca širom SAD-a da prestanu da prodaju njihov proizvod.

(Kurir.rs/Fenix magazin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track