UKRAJINCI UZVRAĆAJU UDARAC: Moćni oklopljeni "BUKEFAL" stiže kao pojačanje, šire se mostobrani - PANIKA među ruskim blogerima
Foto: Twitter/@front_ukrainian/mil.gov.u

UKRAJINCI UZVRAĆAJU UDARAC: Moćni oklopljeni "BUKEFAL" stiže kao pojačanje, šire se mostobrani - PANIKA među ruskim blogerima

Planeta -

Ukrajinski mostobran na istočnoj obali Dnjepra, koji su trupe postepeno širile, prvi put je ojačan oklopnim vozilima, piše Kijev Post.

Snimci dronom jednog ukrajinskog oklopnog transportera BTR-4 koji prelazi reku navodno su snimljeni u ponedeljak ili utorak u blizini sela Krinki na istočnoj obali, delu fronta koji su ukrajinski marinci zauzeli krajem oktobra.

Specijalne snage i izviđačke trupe su delovale u vodenim tokovima i močvarama donjeg Dnjepra najranije od maja.

Prvi prelazak se dogodio oko 15. oktobra, dok je drugo forsiranje Dnjepra bilo nekih 25 kilometara uzvodno 25.-27. oktobra.

Ukrajinski marinci i trupe za podršku sada se navodno ukopavaju na najmanje četiri lokacije duž istočne obale reke, na teritoriji dugoj 30-35 kilometara.

Enklave nisu povezane, ali ukrajinske snage poboljšavaju i polako proširuju svoje pozicije, povremeno pod ruskom artiljerijskom vatrom i povremenim ruskim vazdušnim udarima, tvrde ruski vojni blogeri.

Roman Kulikovski, autor proruskog informativnog kanala na Telegramu, napisao je da prebacivanje oklopnih vozila na rastući mostobran oko sela Krinki zakomplikovao napore Kremlja da ga eliminiše.

Ukrajinski marinci trenutno, kako je rekao, drže ispostave i osmatračnice u selima Krinki, Kusaševo, Peščanovka i na severnom delu ostrva Alješkin.

Ukrajinski marinci su nedavno počeli da patroliraju i postavljaju zasede duž puta koji povezuje sela Postepne i Kazači Lager, tvrdi Kulikovski.

Ukrajinska vojska je ukinula gotovo potpunu cenzuru vezanu za operacije na reci, potvrđujući samo da su marinci među trupama koje brane predstraže na istočnoj obali Dnjepra.

U ruskim izveštajima ukrajinske formacije sa pešadijskim odredima koji su prešli reku identifikovane su kao 35, 36, 37. i 38. brigada marinaca i 140. odvojeni izviđački bataljon.

Prema većini izveštaja ruskih i ukrajinskih nezavisnih komentatora, ukrajinske trupe na istočnoj obali, pre pojačanja borbenim vozilima BTR-4, bile su ograničene snage – sa četom pešadije (oko 150 ljudi) na svakoj lokaciji.

Najjače ukrajinske pozicije su u selima Postepne i Peščanovka, navodi se u većini izveštaja.

U izveštajima nije jasno koliko je BTR-ova prešlo reku.

BTR-4 Bukefal je borbeno vozilo sa osam točkova ukrajinske proizvodnje težine do 25 tona.

Najčešće naoružan automatskim topom i protivtenkovskim projektilima, sistem je standardna oprema ukrajinskih marinaca i prvi put je korišćen u borbi 2016. godine, tokom operacija na istoku Ukrajine.

Iako nije dizajniran da se suprotstavi tenku, u Oružanim snagama Ukrajine BTR-4 se generalno smatra pouzdanim i efikasnim, posebno u odbrani utvrđenih pozicija. Vojnici ga smatraju prostranim i često hvale njegov sistem ciljanja za koji se koristi džojstik.

Na celom mostobranu reke Dnjepar teren je uglavnom vlažan, močvaran i šumovit.

Konvencionalnom taktikom koju praktikuju i ruska i ukrajinska vojska, najverovatnija upotreba lakog oklopnog vozila poput BTR-4 bi bila da se blokira jedan od retkih suvih puteva u blizini ili da se napadne pešačka patrola koja kreće u napad.

Iako je BTR-4 amfibija, prema nedavnim snimcima, ukrajinska vojska je prebacila borbena vozila na istočnu obalu na PTS-2 iz sovjetske ere, guseničarskom amfibijskom nosaču dizajniranom da prenese jedno vojno borbeno vozilo preko vode.

U zvaničnim izjavama ruske vojske od kraja oktobra se priznaje da ukrajinske snage deluju na istočnoj obali Dnjepra – ali su okarakterisane kao slabe jedinice koje uglavnom brzo uništavaju ruska artiljerija i vazdušni udari.

Kremlj je 30. oktobra navodno smenio generala koji je komandovao svim ruskim snagama u južnom sektoru, zato što su on i njegovo osoblje sakrili od komande razmere i namere ukrajinske vojske.

Naizgled neprekidno prebacivanje snaga ukrajinske vojske na levu obalu, sada uključujući i oklopna vozila, u utorak je gotovo odmah izazvalo bes promoskovskih vojnih blogera, koji tvrde da se Moskva pretvara da se to ne dešava.

- Mi već mesec dana pišemo da neprijatelj gradi mostobran i svakodnevno preduzima akcije na širenju teritorije na levoj obali. Od leta pišemo da neprijatelj priprema prelaze preko pontonskih mostova i plutajuće transportere, kao i da izvodi vežbe savladavanja velikih vodenih prepreka u uslovima otpornosti na vatru - tvrdi Mihail Zvičnuk, autor kanala "Ribar Z".

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Kyiv Post)

Bonus video:

02:10

AKO SE OVAKO NASTAVI UKRAJINA ĆE PROSTO DA NESTANE Bivši ambasador naveo JEDNO rešenje koje za sad odbijaju obe strane!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track