RAT U IZRAELU 33. DAN: Izrael neće praviti humanitarnu pauzu, najsmrtonosniji mesec za novinare - 39 ubijenih
Foto: EPA/Mohammed Saber, EPA/Neil Hall

više od 13.200 mrtvih

RAT U IZRAELU 33. DAN: Izrael neće praviti humanitarnu pauzu, najsmrtonosniji mesec za novinare - 39 ubijenih

Planeta -
  • Ovo je 33. dan rata u Izraelu, sukoba koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.
  • Joav Galant, ministar odbrane Izraela, izjavio je da se trupe te zemlje nalaze "u srcu grada Gaze" nakon što su kopnene, vazdušne i pomorske snage izvršile "juriš" sa severa i juga.
  • Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je dostignut takav nivo smrti i patnje u ratu Izraela i Hamasa da ga je teško i dokučiti.
  • Portparol te agencije UN je ukazao na broj ubijenih na obe strane i naveo da svakog dana u Pojasu Gaze u proseku strada po 160 dece.
  • Izraelske odbrambene snage (IDF) nisu komentarisale navode o desetinama stradalih u vazdušnim udarima na gradove Kan Junis, Rafu i Deir al Balah na jugu palestinske enklave, ali su naveli da su zauzeli uporište Hamasa na severu Pojasa Gaze.
  • Izrael bombarduje Pojas Gaze već više od mesec dana, od 7. oktobra kada je u napadima Hamasa ubijeno 1.400 ljudi, a više od 200 osoba kidnapovano i odvedeno u palestinsku enklavu.
  • Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas, objavilo je da je više od 10.300 ljudi ubijeno od kako je bombardovanje počelo, a među je živote izgubilo više od 4.100 dece.
  • Uz oko 1.500 tela hamasovaca koja su pronađena na teritoriji Izraela, ukupno je do sada sukob odneo više od 13.200 žrtava.
Izrael, Gaza, Pojas Gaze, rat u Izraelu
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

23.02 - Erdogan pozvao na preduzimanje efikasnih koraka da se zaustavi Izrael

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da svet mora još glasnije da zahteva okončanje palestinsko-izraelskog sukoba i pozvao na preduzimanje "efikasnih koraka" da se Izrael zaustavi.

Erdogan se sastao sa predsednikom Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevim u Taškentu gde učestvuje na 16. samitu Organizacije za ekonomsku saradnju.

Redžep Tajip Erdogan
foto: EPA Necati Savas

"Tokom sastanka razgovaralo se o koracima koje je potrebno preduzeti za razvoj bilateralne saradnje između Uzbekistana i Turske, aktuelnim regionalnim i globalnim problemima, situaciji koju predstavljaju izraelski napadi na Pojas Gaze i naporima za isporuku humanitarne pomoći civilima", navodi se u saopštenju je iz kabineta turskog predsednika.

Erdogan je rekao da svet mora snažnije da digne svoj glas da bi se okončala izraelska okupacija Gaze i da "moraju biti preduzeti efikasni koraci da se Izrael zaustavi".

22.16 - Protest u SAD

Više od 100 zaposlenih u američkom Kongresu skupilo se kako bi zahtevali prekid vatre u Gazi i položili cveće u čast poginulih u izraelskom bombardovanju.

21.07 - Hamas izgubio kontrolu na severu Pojasa Gaze

Palestinski pokret Hamas izgubio je kontrolu na severu Pojasa Gaze, saopštio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), brigadni general Danijel Hagari.

„Danas vidimo da se oko 50.000 stanovnika Gaze preselilo sa severa Pojasa na jug. Oni shvataju da je Hamas izgubio kontrolu na severu Gaze i da je bezbednije mesto na jugu, području gde isporučuju lekove, hranu i vodu“, rekao je on.

19.19 - Netanijahu: Nema humanitarne pauze bez oslobađanja talaca

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je danas da neće biti humanitarne pauze u Pojasu Gaze dok ne budu oslobođeni taoci koje drži Hamas.

„Želim da odbacim sve vrste glasina koje čujemo i ponovim jednu jasnu stvar: Neće biti primirja bez oslobađanja naših talaca“, napisao je Netanijahu na Iksu.

Pojedini svetski mediji ranije su objavili da će uskoro biti postignut dogovor o oslobađanju 10-15 talaca u zamenu za višednevnu pauzu u borbama.

18.48 - Hamasova agencija: Izrael napao džamiju, u bolnici na desetine teško povređenih

Novinska agencija "Shehab", koja je povezana s Hamasom, objavila je fotografije za koje tvrdi da pokazuju štetu na džamiji Kaled bin al-Valid, koja se nalazi zapadno od Kan Junisa. Navodi da su džamiju uništili "okupacijski avioni", a da je napad usledio nekoliko minuta nakon uništenja džamije al-Sahva. Dodaje da se džamija nalazila nasred saobraćajnice i da je u bolnicu stiglo na desetine teško povređenih.

18.36 - Majke u Gazi ostaju bez mleka

Majke u Gazi suočavaju se s "nepodnošljivom" situacijom dok se bore da proizvedu dovoljno mleka kako bi nahranile svoje bebe u "užasnim" uslovima, upozorila je humanitarna organizacija Care International u svom saopštenju. U saopštenju, Care International je navela da u Gazi ima oko 50.000 trudnica, a oko 5.500 žena je trebalo da se porodi u proteklom mesecu. Trauma može uticati na sposobnost majke da proizvodi mleko, navedeno je.

18.04 - Poginulo najmanje 10 osoba

Najmanje 10 osoba je poginulo, a 45 povređeno nakon što su izraelske snage bombardovale kuću u severnom delu Pojasa Gaze.

17.41 - Nema ograničenja za kopnenu operaciju

Izraelski ministar Beni Ganc izjavio je da Izrael nije odredio vremensko ograničenje za kopnenu operaciju u Pojasu Gaze.

Izrael, Gaza, rat u Izraelu, Izraelska vojska
foto: EPA Atef Safadi

„Po pitanju dužine trajanja operacije — nema ograničenja“, rekao je Ganc novinarima u Tel Avivu.

17.28 - Hamas: Vašington da prestane da gaji iluzije o tome ko će vladati Pojasom Gaze

Hamas je poručio Vašingtonu da prestane da gaji iluzije o tome ko će upravljati Pojasom Gaze po okončanju rata sa Izraelom.

„Američkom predsedniku Bajdenu i njegovoj administraciji poručujemo — prestanite da gajite iluzije o tome ko će vladati Gazom posle agresije. Otpor i naš narod će pobediti, bez pogovora“, izjavio je predstavnik Hamasa Osama Hamdan na konferenciji za novinare u Bejrutu.

Hamdan je rekao da Sjedinjene Države ne bi trebalo da „gube vreme na izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i njegovu poraženu vojsku“.

Prethodno je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio da SAD neće dozvoliti scenario prema kojem bi Hamas vladao Pojasom Gaze posle okončanja izraelsko-palestinskog sukoba.

17.16 - Izrael uništio oko 130 tunelskih otvora u Pojasu Gaze

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su otkrile i uništile oko 130 tunelskih otvora u Pojasu Gaze otkako je počela kopnena operacija prošlog meseca.

Navodi se i da su pešadijske snage osvojile Hamasov kamp za obuku na severu Pojasa Gaze i da je u kampu pronađeno oružje.

U okviru kampa pronađeno je i nekoliko ulaza u tunele, koji su uništeni.

16.54 - Blinken: SAD neće dozvoliti scenario po kojem bi Hamas vladao Pojasom Gaze

Sjedinjene Američke Države neće dozvoliti scenario prema kojem bi Hamas vladao Pojasom Gaze nakon okončanja izraelsko-palestinskog sukoba, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu za japansku televiziju NHK.

„Smatramo da postoje neki osnovni principi koji svima treba da budu jasni. Ne smemo da dozvolimo da Hamas vlada Gazom jer bi se jednostavno ponovio 7. oktobar“, rekao je Blinken.

16.22 - Iran orkestrira napade na Izrael

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen rekao je pred poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu da „Iran orkestrira napade na Izrael da bi zaustavio talas normalizacije i mira u regionu“.

Eli Koen
Eli Koenfoto: Printscreen YouTube

„Moramo da pobedimo u ovom ratu kako bismo osigurali da Zapad ne bude sledeći, pošto je terorizam kao rak“, kazao je Koen, tvrdeći da je Hamas koristio međunarodnu finansijsku pomoć za izgradnju tunela i fabrika raketa, dok je Palestince ostavio da gladuju.

15.18 - Hamasovi zvaničnici: Nadamo se trajnom ratu, ne želimo da upravljamo Gazom

Visoki zvaničnici Hamasa su napadom na jug Izraela 7. oktobra imali za cilj da "promene celokupnu jednačinu" i vrate pažnju na palestinsko pitanje, a istovremeno žele "trajan rat", rekao je Halil al-Haja, član politbiroa Hamasa u Kataru.

15.03 - Kneset usvojio zakon, ubuduće će gledanje terorističkog sadržaja biti kažnjivo

Izraelski parlament Kneset usvojio je danas zakon kojim se gledanje terorističkog sadržaja smatra kažnjivim, preneo je "Tajms of Izrael".

Zakon zabranjuje pojedincima da gledaju teroristički sadržaj, uz uslov da sadržaj koji se prati ukazuje na to da se pojedinac identifikuje sa označenim terorističkim organizacijama pomenutim u izraelskom zakonu, konkretno Hamasom i Islamskom državom.

Kazna za ovo delo je 12 meseci zatvora.

14.31 - Amerika prodaje Izraelu oružane sisteme od 320 miliona dolara koji avionske bombe pretvaraju u precizno navođene projektile

Bela kuća planira da odobri 320 miliona dolara vrednu prodaju oružanih sistema za precizno navođenje Izraelu, objavio je Volstrit džurnal.

Informacije američkog lista prenosi Tajms of Izrael koji navodi da će izraelska kompanija iz namenske industrije "Rafael", koja radi za Ministarstvo odbrane, nabaviti oružje od svoje američke podružnice "Rafael USA".

Navodi se da je američki Kongres 31. oktobra obavešten o prodaji sklopivih klizećih bombi SPICE (Smart, Precise Impact, Cost-Effective).

12.55 - U ratu Izraela i Hamasa ubijeno najmanje 39 novinara

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) danas je saopštio da je najmanje 39 novinara ubijeno u ratu Izraela i Hamasa.

Navodi se da je ovaj rat doneo "najsmrtonosniji mesec za novinare" otkad je CPJ počeo da prikuplja podatke 1992. godine.

CPJ navodi da je među ubijenima 34 Palestinaca, četvoro Izraelaca i jedan Libanac.

- Pored toga, osam novinara je ranjeno, a troje nestalo - navode iz CPJ.

11.11 - Blinken posle sastanka šefova diplomatija G7 objavio plan za mir Izraela i Palestinaca

Entoni Blinken, američki državni sekretar, obratio se danas medijima u japanskoj prestonici Tokiju nakon sastanka ministara spoljnih poslova G7.

Šef Stejt departmenta je kazao da se među ključnim elementima budućeg mira Izraela i Palestinaca nalazi i to da "neće biti prisilnog raseljavanja Palestinaca iz Pojasa Gaze".

- Ni sada, ni posle rata - poručio je Blinken.

On je potom izneo druge uslove za mir, a to je da "neće biti korišćenja Pojasa Gaze kao platforme za terorizam ili nasilne napade", "neće biti ponovne okupacije Pojasa Gaze nakon što se sukob završi" i "neće biti pokušaja blokade ili opsade Pojasa Gaze".

9.47 - Ratni izveštač Skaj njuza: Ako je Izrael stvarno opkolio bunker vođe Hamasa i ubije ga, pokrenuće širu eskalaciju na Bliskom istoku

Mark Stoun, američki dopisnik Skaj njuz nalazi se kao ratni izveštač u Sderotu, gradu na jugu Izraela, odakle je analizirao najnovije vesti sa bojišta.

Britanska televizija navodi da je Stoun reagovao na sinoćnje tvrdnje Izraela da su trupe te zemlje opkolile bunker u kojem se nalazi Jahja Sinvar, vođa Hamasa.

- To je značajna tvrdnja, ukoliko je tačna. On (Sinvar) je već godinama vođa Hamasa u Pojasu Gaze i jasno je da je on glava zmije - kazao je Stoun.

On je poručio da bi ubistvo Sinvara "verovatno pokrenulo širu eskalaciju na Bliskom istoku".

9.02 - Bajden od Netanjahua tražio TRI DANA PAUZE u borbama kako bi se omogućilo oslobađanje dela talaca

Američki predsednik Džo Bajden kazao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da bi trodnevna pauza u borbama Izraela i Hamas mogla da pomogne u obezbeđivanju oslobađanja dela talaca koje drže palestinski ekstremisti.

Aksios je objavio da je Bajden to kazao Netanjahuu tokom telefonskog razgovora u ponedeljak.

Taj medij je citirao neimenovane američke i izraelske zvaničnike koji su rekli da su u toku pregovori o predlogu SAD, Izraela i Katara da Hamas oslobodi 10-15 talaca.

Hamasovci bi tokom pauze u sukobima trebalo da potvrde identitete svih otetih i Izraelu dostave listu ljudi koje drže u zarobljeništvu.

8.22 - U mesec dana u Pojasu Gaze pogunulo više radnika UN nego u istom periodu ikada u istoriji

Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, izjavio je da je 89 članova osoblja Agencije UN za pomoć i rad sa palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) ubijeno od početka rata Izraela i Hamasa pre više od mesec dana.

- Više humanitarnih radnika UN je ubijeno poslednjih nedelja nego u bilo kom odgovarajućem periodu u istoriji naše organizacije. Pridružujem se u žalosti za naših 89 kolega iz UNRWA koji su ubijeni u Pojasu Gaze, mnogi od njih (su stradali) zajedno sa članovima svojih porodica - naveo je Gutereš na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

7.54 Porodice otetih se okupile ispred Zida plača: Taoci pod zemljom u Pojasu Gaze proveli već 32 dana

Stotine članova porodica talaca odvedenih u Pojas Gaze i njihovi prijatelji okupili su se ispred Zida plača u Jerusalimu da pozovu na njihovo oslobađanje.

Sinoćnje okupljanje bilo je jedno od nekoliko održanih širom Izraela kako bi se obeležilo mesec dana od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno više od 1.400 ljudi, najviše civila, a 240 je zarobljeno i odvedeno u Pojas Gaze.

Beta prenosi da je Rahel Goldberg, ortparolka porodica talaca, rekla je da se oni drže pod zemljom u Gazi već 32 dana.

7.26 Savetnik Netanjahua: Izrael ne planira "okupaciju koja bi trajala" nakon okončanja rata

Mark Regev, visoki savetnik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, izjavio je da ta zemlja nakon okončanja rata ne planira "okupaciju koja bi trajala" u Pojasu Gaze.

- Mislim da možete da očekujete nešto fluidnije, nešto fleksibilnije, nešto u okviru čega ćemo moći da ulazimo i izlazimo po potrebi kako bi se suočili sa bezbednosnom situacijom. Mi ne pričamo o bilo kakvoj vrsti okupacije koja bi trajala u Pojasu Gaze - kazao je Regev za CNN.

On je tu mislio na dejstva Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kako je zvanični naziv vojske te zemlje.

7.14 - Sastanak šefova diplomatija G7, očekuje se poziv na privremene pauze u borbama

Danas se u japanskoj prestonici Tokiju sastaju ministri spoljnih poslova G7, uključujući američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

BBC navodi da će šefovi diplomatija sedam industrijalizovanih zemalja sveta pokušati da postignu konsenzus u vezi sa Pojasom Gaze.

Očekuje se da G7 uskoro objavi kominike u kojem se očekuje da će pozvati na privremene pauze u borbama koje bi omogućile dostavu humanitarne pomoći, ali da neće zatražiti prekid vatre.

G7 čine SAD, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Evropska unija, koja predstavlja sve zemlje tog evropskog bloka.

(Kurir.rs)

Bonus video:

05:10

IZRAEL RATUJE KAO DA UNIŠTAVA GAMAD, OVO IM JE TAKTIKA! Eksperti tvrde: RAT ĆE TRAJATI 2 DO 3 MESECA, ali Hamas će se oporaviti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja