SPREMA SE SASTANAK SIJA I BAJDENA: Kina poručila da je spremna da se zajedno s Amerikom "suoči sa svetskim izazovima" (FOTO)
Foto: AP/Alex Brandon

pozitivni signali pred samit Apec U SAN FRANCISKU

SPREMA SE SASTANAK SIJA I BAJDENA: Kina poručila da je spremna da se zajedno s Amerikom "suoči sa svetskim izazovima" (FOTO)

Planeta -

Kina je spremna vodi pregovore sa SAD na "svim nivoima", rekao je danas kineski potpredsednik Hang Dženg, uoči predviđenog sastanka kineskih i američkih vođa Si Đinpinga i Džoa Bajdena iduće nedelje.

Nedavni sastanci na visokom niovu izmešu kineskih i američkih zvaničnika poslali su "pozitivne signale" ukazujući na poboljšanje bilateralnih odnosa, rekao je kineski potpredsednik Han Dženg u izjavama na Blumbergovom Novom ekonomskom forumu u Singapuru.

- Spremni smo da pojačamo komunikaciju i dijalog sa SAD na svim nivoima, da unapredimo uzajamno korisnu saradnju, da korektno upravljamo razlikama i da se zajedno suočavamo sa svetskim izazovima - rekao je Han.

Odnosi između Vašingtona i Pekinga dostigli su jednu od najnižih tački poslednjih godina po brojnim pitanjima, kao što su kontrola izvoza, ljudska prava i nacionalna bezbednost.

Si Đinping i Džo Bajden na samitu G20 u Baliju u novembru 2022.
Si Đinping i Džo Bajden na samitu G20 u Baliju u novembru 2022.foto: AP/Alex Brandon

Ali izgleda da dve zemlje žele da se vrate dijalogu, a Vašington je ove godine poslao više visokih zvaničnika u Peking.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da planira da se sastane sa kineskim vođom Si Đinpingom i izrazio nadu da će imati "konstruktivan razgovor" na marginama samita APEC (Azijsko-pacifička ekonomska saradnja) koji se održava sredinom novembra u San Francisku.

Peking još nije potvrdio da će do susreta doći ali Han je danas ponovio izjavu Si Đinpinga da su odnosi između Pekinga i Vašingtona odlučujući za "budućnost čovečanstva".

- Svet je dovoljno veliki da dve zemlje mogu zajedno da se razvijaju i da budu prosperitetne - rekao je on.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track