DEVOJKA (18) SE ČUDNO SMEJALA, TRNULA JOJ RUKA, PA SAZNALA NEŠTO JEZIVO: Mislila da je običan grip, a reči doktora su je DOTUKLE
Foto: Jam Press/Maddy Elleby / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

"škripala" i zvučala kao "galeb"

DEVOJKA (18) SE ČUDNO SMEJALA, TRNULA JOJ RUKA, PA SAZNALA NEŠTO JEZIVO: Mislila da je običan grip, a reči doktora su je DOTUKLE

Planeta -

Student medicine je ispričao kako su kašalj i promena u glasu pacijentkinje zbog kojih je "škripala" i zvučala kao "galeb" između ostalog i dok se smejala zapravo bili znaci raka.

Madi Elebi (18) iz Farnhama u Engleskoj, bila je na odmoru pre dve godine, kada je iznenada počela loše da se oseća, ali je mislila da je u pitanju običan grip.

Ova 18-godišnjakinja je rekla da su njeni simptomi potrajali nakon povratka u Ujedinjeno Kraljevstvo i da su joj lekari tada prepisali antibiotike i inhalator.

Međutim, lek joj nije sprečio kašalj i počela je da joj trne ruka, a stvorila joj se i kvržica na ključnoj kosti.

Maddy Elleby, Medi Elebi
foto: Jam Press/Maddy Elleby / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Naime, Elebi je sa porodicom boravila u Švedskoj pre dve godine kada se prvi put razbolela. Međutim, mesec dana nakon povratka u Veliku Britaniju, još uvek je bio prisutan naporan kašalj zbog kojeg joj je glas zvučao kao „galeb“.

Elebi je tada potražila svoje simptome na internetu, što je prvobitno sugerisalo da ima žlezdanu groznicu - virusnu infekciju koja izaziva groznicu, upalu grla i otečene žlezde. Ali na kraju je dospela na stranicu za Hočkinov limfom, koji je rak koji se razvija u limfnom sistemu - mreža sudova i žlezda raširenih po celom telu. Javlja se kada se bela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija nazvana B-limfociti, razmnožavaju na abnormalan način i skupljaju se u određenim delovima limfnog sistema.

Ovo može izazvati bezbolni otok u limfnom čvoru - obično u vratu, pazuhu ili preponama. Ostali simptomi uključuju uporan kašalj, groznicu, noćno znojenje i gubitak težine. Svake godine se dijagnostikuje oko 2.600 ljudi u Velikoj Britaniji, što znači da čini manje od jednog procenta karcinoma. U SAD se godišnje primećuje 8.800 slučajeva.

Maddy Elleby, Medi Elebi
foto: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Elebi je rekla: "Svi moji simptomi su se poklapali. To me je zabrinulo, zajedno sa činjenicom da sam se osećala loše i imala uporan kašalj.

"Izraslina koju sam pronašla na mojoj ključnoj kosti bila je neobična jer su mi ključne kosti oduvek bile prilično izražene. Otišla sam da razgovaram sa starijom sestrom i rekla joj: Mislim da imam rak.

"Uobičajeno za stariju sestru", rekla je i dodala: "Umukni, toliko si dramatična, nemaš rak, prestani da me plašiš.“

Međutim, kvržica je počela da raste i Elebi se uverila da ima rak. Ponovo se vratila kod doktora koji ju je poslao na rendgen i ultrazvuk vrata. Student medicine je rekao: "Želeo sam da idem na studije medicine, tako da sam bio medicinski svestan. Doktor me je saslušao i bio je fantastičan. Zakazala je ultrazvuk i rendgenski snimak u roku od nedelju dana i uradila krvne pretrage.

Nakon što se u januaru 2021. vratila svom lekaru i prošla testove, dijagnostikovan joj je Hočkinov limfom - rak koji počinje u belim krvnim zrncima.

Iako ona sada nema rak, Elebi se podvrgava redovnim proverama kako bi se pratilo da li se bolest vratila.

Kurir.rs/Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track