TURSKA SE NE ŠALI: Posle TCG Anadolu u Crnom moru, najavljuju izgradnju drugog nosača aviona
Foto: Printscreen Skynews

TURSKA SE NE ŠALI: Posle TCG Anadolu u Crnom moru, najavljuju izgradnju drugog nosača aviona

Planeta -

Turska ima jedan laki nosač aviona, ali planira da nabavi drugi nosač aviona. Turska ratna mornarica trenutno ima višenamenski amfibijski jurišni brod turskih pomorskih snaga – TCG Anadolu (L-400), koji se takođe može klasifikovati kao laki nosač aviona za V/STOL (vertikalno ili kratko uzletanje i sletanje ) avion.

TCG Anadolu je 10. aprila ušao u sastav Turskih pomorskih snaga i pored svoje operativne vrednosti ima i simboličku vrednost, jer je prvi nosač aviona Turske ratne mornarice, kao i najveći turski vojni brod.

Takođe u aprilu, brod je demonstrirao moć u Crnom moru, nakon što je prešao Bosfor i ušao u more.

Međutim u sprovođenju koncepta „Plave domovine” za obezbeđivanje turske nadmoći u istočnom Mediteranu, Ankara predlaže izgradnju novog lakog nosača aviona.

Ovo je saopštio predsednik Redžep Tajip Erdogan povodom stogodišnjice Republike Turske. Erdogan je u svom govoru naveo da će Turska na ovom projektu sarađivati i sa Španijom.

„Sklopićemo novi sporazum sa Španijom da imamo poboljšanu verziju TCG Anadolu i tako povećamo broj naših nosača aviona na dva. Nijedna imperijalistička sila neće moći da spreči Tursku Republiku na putu ka sreći, uspehu i pobedi“, rekao je predsednik Erdogan u svom govoru.

Treba napomenuti da uprkos turbulentnim odnosima koje Erdogan ima sa Zapadom, odnosi sa Španijom i dalje su plodni.

Pozivanje na Španiju i izgradnju drugog lakog nosača aviona nije slučajno. Sadašnji brod TCG Anadolu izgrađen je prema projektu španskog broda Huan Carlos I, a u program je uključena i španska odbrambena industrija.

TCG Anadolu je prvobitno trebalo da upravlja američkim avionima F-35 Lightning II

Brod ima deplasman od 27.000 tona. Može ukrcati do 29 borbenih/transportnih helikoptera (10 na pilotskoj palubi i 19 u hangaru) i 41 borbenu bespilotnu letelicu (11 na pilotskoj palubi i 30 u hangaru).

Nosač aviona Anadolu prvobitno je trebalo da upravlja lovcima pete generacije F-35B, ali su njihovo mesto zauzeli dronovi nakon što je Turska isključena iz programa F-35 između ostalog, jer je od Rusije kupila PVO sisteme S-400.

Ukupna posada broda je 1.200 ljudi, od kojih su do 700 marinci. Kapacitet tovara je 27 amfibijskih jurišnih vozila, 29 tenkova i četiri mehanizovana desantna čamca/dva hoverkrafta.

Turska planira da izgradi drugi brod – TCG Trakya (L 401) – iste klase. Troškovi TCG Anadolu, uključujući projektantske radove, procjenjuju se na milijardu dolara, a izgradnja broda je trajala od 2018. godine.

Kurir.rs/oruzjeonline.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track