INVAZIJA! IZRAELSKE TRUPE U SRCU GRADA GAZE, POČINJU KRVAVE BORBE U TUNELIMA! Komandir Hamasa izolovan u opkoljenom bunkeru
Foto: AP

INVAZIJA! IZRAELSKE TRUPE U SRCU GRADA GAZE, POČINJU KRVAVE BORBE U TUNELIMA! Komandir Hamasa izolovan u opkoljenom bunkeru

Planeta -

Izraelski ministar odbrane tvrdi da je Jahja Sinvar, komandir Hamasa, izolovan u jednom od opkoljenih bunkera

Izrae­l­ske tru­pe na­la­ze se u „sr­cu gra­da Ga­ze“ i na­sta­vlja­ju sa ope­ra­ci­jom uništa­va­nja Ha­ma­sa, izja­vio je mi­ni­star od­bra­ne Joav Ga­lant!

On je re­kao da kop­ne­ne sna­ge ima­ju pu­nu po­dr­šku oklop­nih vo­zi­la, ten­ko­va i in­že­nje­ri­je.

Ve­li­ki gubici

Na dru­goj stra­ni, Ha­mas na­vo­di da na­no­si ve­li­ke gu­bi­t­ke izrae­l­skim oku­pa­to­ri­ma i da je uni­šten ve­li­ki broj izrae­l­skih vo­j­nih vo­zi­la. BBC pre­no­si da ni­je mo­gu­će pro­ve­ri­ti na­vo­de obe stra­ne, dok iz ra­zru­še­nog gra­da, ko­ji je vi­še od me­sec da­na na me­ti va­zdu­šnih uda­ra, sti­žu izve­šta­ji o že­sto­kim bo­r­ba­ma. Ha­ma­so­va in­fra­stru­k­tu­ra na­la­zi se u po­d­ze­m­nim tu­ne­li­ma, ko­ji su, pre­ma pro­ce­na­ma, du­ga­č­ki čak 500 ki­lo­me­ta­ra, a u nji­ma se na­la­ze skla­di­šta i fa­bri­ke za proi­zvod­nju oru­ž­ja. Na­vod­no, u nji­ma Ha­mas kri­je i ve­ći­nu od 240 ta­la­ca ote­tih u na­pa­du na Izrael 7. ok­to­bra.

- Izrae­l­ske od­bra­m­be­ne sna­ge uni­šta­va­ju in­fra­stru­k­tu­ru Ha­ma­sa, či­ji je ko­man­dir Ja­hja Si­n­var, ko­ji je pla­ni­rao na­pad na Izrael izo­lo­van u svom bu­n­ke­ru - re­kao je Ga­lant.

ENTONI BLINKEN

Entoni Blinken
foto: EPA

Klju­č­ni ele­men­ti bu­du­ćeg mira

Ame­ri­č­ki dr­žav­ni se­kre­tar En­to­ni Bli­n­ken re­kao je da klju­č­ni ele­men­ti bu­du­ćeg mi­ra po­dra­zu­me­va­ju da „ne­će bi­ti pri­si­l­nog ra­se­lja­va­nja Pa­le­sti­na­ca iz Ga­ze“. - Ne sa­da i ne na­kon ra­ta - re­kao je on i na­veo dru­ge klju­č­ne ele­men­te bu­du­ćeg mi­ra: - Ne­ma ko­ri­šće­nja Ga­ze kao pla­t­fo­r­me za te­ro­ri­zam ili na­si­l­ne na­pa­de, ne­ma po­nov­ne oku­pa­ci­je Ga­ze na­kon za­vr­še­t­ka su­ko­ba, ne­ma po­ku­ša­ja blo­ka­de ili op­sa­de Ga­ze, ne­ma sma­nje­nja te­ri­to­ri­je Ga­ze, a mo­ra se osi­gu­ra­ti i da ni­ka­kva te­ro­ri­sti­č­ka pre­t­nja ne do­la­zi sa Za­pa­d­ne oba­le.

Al Dža­zi­ra je pre­ne­la ka­ko su sve­do­ci na­ve­li da se „izrae­l­ski vo­j­ni­ci kre­ću ka cen­tru gra­da“ i da se „na­la­ze na sa­mo oko 700 me­ta­ra od bo­l­ni­ce ‘El Shi­fa’“. Izrael je vi­še pu­ta tvr­dio da Ha­mas ima ko­man­d­ni cen­tar u tu­ne­li­ma ispod bo­l­ni­ce. Grad Ga­za, u kom je vi­še sto­ti­na hi­lja­da ci­vi­la upr­kos po­zi­vi­ma da se eva­kui­šu na jug, te­ško je ošte­ćen u izrae­l­skom da­no­no­ć­nom bo­m­ba­r­do­va­nju. Ta­k­ti­č­ke pauze

- Vi­de­li smo ten­ko­ve izbli­za. Vi­de­li smo ra­spa­d­nu­te de­lo­ve lju­d­skih te­la. Vi­de­li smo smrt - re­kao je Adam Fa­jez Ze­ja­ra, je­dan od Pa­le­sti­na­ca ko­ji je izbe­gao iz gra­da.

EHUD BA­RAK UVEREN

Ehud Barak
foto: EPA

Izrae­lu isti­če vreme

Dok ak­tue­l­ni pre­mi­jer Be­nja­min Ne­ta­nja­hu go­vo­ri o „du­gom i te­škom ra­tu“, bi­v­ši šef izrae­l­ske vla­de Ehud Ba­rak tvr­di da Izrael ima još sa­mo ne­ko­li­ko ne­de­lja da eli­mi­ni­še Ha­mas, dok se jav­no mnje­nje - na­ro­či­to u Ame­ri­ci - br­zo okre­će pro­tiv na­pa­da na Ga­zu. U in­te­r­vjuu za po­r­tal Po­li­ti­ko on je su­ge­ri­sao da bi mu­l­ti­na­cio­nal­ne ara­p­ske sna­ge mo­gle da preu­z­mu kon­tro­lu nad Ga­zom na­kon vo­j­ne ka­m­pa­nje. Ba­rak, ko­ji je vo­dio Izrael iz­me­đu 1999. i 2001, na­vo­di da se re­to­ri­ka ame­ri­č­kih zva­ni­č­ni­ka pro­me­ni­la po­sled­njih da­na.

Izrae­l­ski pre­mi­jer Be­nja­min Ne­ta­nja­hu re­kao je da će Izrael ra­z­mo­tri­ti „ta­k­ti­č­ke ma­le pau­ze“ u bo­r­ba­ma ka­ko bi se ola­k­šao dos­ta­vlja­nje hu­ma­ni­tar­ne po­mo­ći ili omo­gu­ćio izla­zak ta­la­ca ko­je dr­ži Ha­mas. On je od­ba­cio mo­gu­ć­nost pri­mi­r­ja bez oslo­ba­đa­nja svih ki­d­na­po­va­nih.

Izrae­l­ska voj­ska je obja­vi­la da je osvo­ji­la Ha­ma­sov vo­j­ni ko­m­ple­ks na se­ve­ru Po­ja­sa Ga­ze i da je spre­m­na da za­po­č­ne ope­ra­ci­je u po­d­ze­m­nim tu­ne­li­ma. Obja­vljen je sni­mak vo­j­ni­ka ko­ji bu­l­do­že­ri­ma ko­pa­ju ze­mlju i ru­še zi­do­ve.

UKRATKO

  • Ame­ri­č­ki pred­sed­nik Džo­zef Ba­j­den za­tra­žio je od izrae­l­skog pre­mi­je­ra Ne­ta­nja­hua trod­ne­v­ni pre­kid vatre
  • Izrae­l­ski zva­ni­č­ni­ci su po­ja­sni­li da Izrael ne pla­ni­ra no­vu oku­pa­ci­ju Po­ja­sa Gaze
  • Izrae­l­ska voj­ska je sao­p­šti­la da je li­kvi­di­ran Mo­h­sen Abu Ji­na, šeg Ha­ma­sa za oba­ve­šta­j­ni rad i oružje
  • Fi­li­pin­ski pred­sed­nik Ma­r­kos Ju­nior po­tvr­dio je da je 40 fi­li­pin­skih dr­ža­vlja­na eva­kui­sa­no iz Gaze
  • U 30 ze­ma­lja je emi­to­van 47-mi­nu­t­ni sni­mak ne­kih od na­j­ve­ćih zlo­či­na po­či­nje­nih 7. oktobra

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track