BLINKEN U SEULU: Sa lokalnim bezbednjakom razgovara o severnokorejskom snabdevanju RUSIJE vojnom opremom i municijom
Foto: EPA Yonhap

POSETA ŠEFA STEJT DEPARTMENTA JUŽNOJ KOREJI

BLINKEN U SEULU: Sa lokalnim bezbednjakom razgovara o severnokorejskom snabdevanju RUSIJE vojnom opremom i municijom

Planeta -

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u poseti Južnoj Koreji gde će razgovarati sa južnokorejskim savetnikom za nacionalnu bezbednost Čo Tae-jongom o pretnji koju predstavlja Severna Koreja i njenom navodnom snabdevanju Rusije vojnom opremom i municijom, saopštio je danas Stejt department.

Blinken je stigao u Seul posle sastanka Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7 u Japanu gde se sastao sa južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeolom i ministrom spoljnih poslova Park Đinom.

G7 je "snažno osudila" severnokorejsko testiranje balističkih projektila, kao i njeno navodno slanje oružja Rusiji, što je u suprotnosti sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Entoni Blinken i  Park Đin, ministar spoljnih poslova Južne Koreje
Entoni Blinken i Park Đin, ministar spoljnih poslova Južne Korejefoto: EPA Yonhap

I pre Blinkenovog dolaska, severnokorejska zvanična novinska agencija, Korejska centralna novinska agencija (KCNS), osudila je posetu, kao i posetu američkog ministra odbrane Lojda Ostina (Lloyd Austin), koji treba da putuje u Seul sledeće nedelje, opisujući ih kao "ratne huškače".

Tenzije između dveju Koreja su na najvišem nivou u poslednjim godinama, jer je Pjongjang pojačao broj raketnih testova naoružanja dok su Južna Koreja i SAD održali zajedničke vojne vežbe.

Entoni Blinken i južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol
Entoni Blinken i južnokorejski predsednik Jun Suk Jeolfoto: EPA South Korea's Presidential Off

Severna Koreja je poslednjih meseci isporučivala artiljerijske granate i drugu municiju Rusiji kako bi pomogla njene ratne napore u Ukrajini, rekli su američki i južnokorejski zvaničnici.

I Pjongjang i Moskva negirali su optužbe da Severna Koreja isporučuje Rusiji municiju.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track