ŽESTOKE BORBE POD ZEMLJOM: Izraelska vojska uništila 130 Hamasovih tunela!
Na zadatku: Izraelski vojnici, Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

ŽESTOKE BORBE POD ZEMLJOM: Izraelska vojska uništila 130 Hamasovih tunela!

Planeta -

Obaveštajne službe Izraela tvrde da Hamas ima komandni i kontrolni centar ispod bolnice "Šifa", najveće u enklavi

Izraelska vojska objavila je da je od početka rata u Pojasu Gaze 7. oktobra uništila 130 Hamasovih tunela!

Vojska je objavila video-snimke teških mašina koje kopaju, ulaze u tunele i podižu betonsku ploču.

Stotine kilometara

Hamasovi tuneli su opremljeni vodovodnim cevima i imaju sisteme za ventilaciju, što dokazuje da su bili predviđeni za duži boravak, navodi se u saopštenju.

Vojska je otkrila i ulaz u tunel ispod Hamasovog kampa za obuku na severu Pojasa Gaze, koji je ranije uništen. Hamas je izgradio složenu mrežu podzemnih tunela koja se prostire na 500 kilometara u peskovitom tlu

Pojasa Gaze, koji je oko 45 kilometara dugačak i širok šest do 14 kilometara. Neki tuneli imaju struju. U proseku su visoki dva i široki jedan metar, a neki su dovoljno veliki za prolazak vozila. Neki se spuštaju desetine metara u dubinu i ojačani su betonom kako bi mogli da izdrže izraelsko bombardovanje. Ulazi im se nalaze u stambenim zgradama ili džamijama, tvrde izraelski izvori.

tunel, Hamas
foto: Printscreen X/notinafo

Snimci borbi

Izraelske obaveštajne službe tvrde da Hamas ima komandni i kontrolni centar ispod bolnice "Šifa", najveće u Pojasu Gaze, što Hamas demantuje.

- Govorimo o desetinama i desetinama kilometara podzemnih tunela s komandnim, kontrolnim i komunikacijskim prostorijama, skladištima i poligonima za lansiranje raketa - rekao je za CNN vojni stručnjak Harel Horev sa Univerziteta u Tel Avivu.

Izraelske odbrambene snage navele su da su posle 10-časovne borbe uspele da osvoje jedno od ključnih uporišta Hamasa. Sam Hamas je juče na svom kanalu na društvenim mrežama objavio snimke borbi i uništenja nekoliko izraelskih oklopnih vozila.

Organizacija Spasimo decu tvrdi

Dete gine na svakih deset minuta

Deca u Gazi plaćaju skupu cenu u sukobu, izjavio je direktor međunarodne nevladine organizacije Save the children (Spasimo decu) za palestinske teritorije Džejson Li i pozvao na hitan prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa. - Situacija u Gazi je teška i sve gora.

Sada smo u situaciji kad jedno dete gine na svakih deset minuta a na svakih pet minuta jedno dete je ranjeno. I to su povrede koje im menjaju život - izjavio je Li za Glas Amerike.

On je dodao da je 1,5 miliona ljudi, to jest 60 odsto stanovnika Gaze raseljeno.

Kurir.rs

Bonus video:

02:14

HEZBOLAH ULAZI U RAT AKO IZRAEL UĐE U GAZU?! Ljuban Karan: Vojna nadmoć je mač sa dve oštrice u urbanim uslovima, TUNELI OPASNI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track