MAKRON I NETANIJAHU U KLINČU: Žustre izjave zbog situacije u Gazi - Posle optužbi za bombardovanje civila, stigao OŠTAR ODGOVOR
Foto: Youtube/60 Minutes/Piers Morgan Uncensored/Guardian News

MAKRON I NETANIJAHU U KLINČU: Žustre izjave zbog situacije u Gazi - Posle optužbi za bombardovanje civila, stigao OŠTAR ODGOVOR

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron je u razgovoru za Bi-Bi-Si pozvao Izrael da prekine napade u kojima ginu civili u Gazi.

- Mi patimo zajedno sa Izraelom i razumemo njihovu želju da se oslobode terorizma. Ali danas se zapravo bombarduju civili. Mala deca, žene i starci ginu pod bombama. Za to nema opravdanja i nema legitimiteta. Zato pozivamo Izrael da prestane - istakao je on.

Hamasovo ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 11.078 ljudi, uključujući 4.506 dece, ubijeno u izraelskom bombardovanju pojasa Gaze od početka rata.

- Ova reakcija u borbi protiv terorizma mora biti u skladu sa međunarodnim pravilima ratovanja i međunarodnim humanitarnim pravom jer je to demokratska zemlja - rekao je francuski predsednik.

Odgovarajući na pitanje o mogućem kršenju međunarodnog prava od strane Izraela, Makron je istakao da on "nije sudija, već predsednik države". Takođe je rekao da je zabrinut da bi bombardovanje" Gaze moglo da podstakne "želju za osvetom" u regionu.

Netanjahu odgovorio Makronu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je, reagujući na izjave francuskog predsednika, da sve države treba da osude Hamas, a ne Izrael.

Prema tvrdnjama Netanijahua, izraelska vojska pokušava da skloni civile iz sukoba, dok ih palestinska militantna grupa grupa koristi kao živi štit, prenosi Bi-Bi-Si.

Netanijahu je upozorio da će zločini koje Hamas sada čini u Gazi sutra biti počinjeni u, kako je naveo, Parizu, Njujorku i širom sveta.

(Kurir.rs/Index/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track