UKRAJINA POGODILA DESANTNE BRODOVE CRNOMORSKE FLOTE: Novi šamar Rusima, odbrana pucala na dronove, ali onda doleteo Neptun (VIDEO)
Foto: X/DefenceU, screenshot Youtube

kombinovani napad

UKRAJINA POGODILA DESANTNE BRODOVE CRNOMORSKE FLOTE: Novi šamar Rusima, odbrana pucala na dronove, ali onda doleteo Neptun (VIDEO)

Planeta -

Ukrajinska vojska napala je u noćnoj operaciji dva desantna broda ruske Crnomorske flote na Krimu.

Glavna obaveštajna uprava (GUR) navodi da su meta napada, koji je navodno izveden u noći između petka i subote, bili čamci projekta 11770 Serna. Na desantnim brodovima prema navodima GUR nalazila se posada, ali i oklopna vozila, uključujući oklopne transportere BTR-82.

Brodovi su bili opremljeni protivvazdušnim raketnim sistemima Tor-M2.

Mali desantni brodovi klase Serna imaju veliku brzinu do 30 čvorova, mogu da nose do 45 tona tereta, uključujući tenk ili dva borbena vozila pešadije, ali i do 92 naoružana padobranca. Brodove je ruska flota koristila za iskrcavanje marinaca i evakuaciju tokom vojnih operacija.

Кijev ukazuje na nedostatak sistema PVO u Rusiji nakon prethodnih napada Ukrajine. Sada su manevarski čamci postali glavno sredstvo za pokrivanje brodova ruske Crnomorske flote na putu.

Ruski vojni bloger Ribar otkrio je detalje novog napada na poluostrvo. Ribar navodi da je napad bio kombinovan.

- Trebalo je da dronovi napadnu skladište nafte u Feodosiji, međutim, bespilotne letelice su oborene. Tada su Oružane snage Ukrajine raketom Neptun pogodile bazu Crnomorske flote i ruskog FSB i napale je sa nekoliko čamaca bez posade. Među osobljem nije bilo žrtava. Sasvim je razumljivo zašto je akcenat tokom noćnog napada na brzim i manevarskim čamcima. Gubitak čak nekoliko čamaca uticaće na sposobnosti ruskih oružanih snaga i povećati verovatnoću ponovnog iskrcavanja snaga protivvazdušne odbrane na Кrimu - navodi vojni bloger.

Ukrajina je krajem septembra, podsetimo, pogodila i štab Crnomorske flote u Sevastopolju.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Moscow Times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track