VIŠE OD 2.000 ZEMLJOTRESA POGODILO ISLAND ZA 48 SATI! Građani strahuju od najgoreg: To može da znači samo JEDNU STVAR (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen, X/themacrostory

naređena evakuacija

VIŠE OD 2.000 ZEMLJOTRESA POGODILO ISLAND ZA 48 SATI! Građani strahuju od najgoreg: To može da znači samo JEDNU STVAR (VIDEO)

Planeta -

Island je proglasio vanredno stanje nakon intenzivnog talasa zemljotresa na jugozapadu zemlje koji je povezan sa mogućom erupcijom vulkana Fagradalsfjal.

Vlasti su pozvale stanovnike Grindavika da se mirno evakuišu i naglasile da nema neposredne opasnosti.

- Želimo da ponovimo da stanovnici moraju da evakuišu svoje domove i napuste grad. Takođe želimo da ponovimo da ovo nije hitna evakuacija jer ima dovoljno vremena da se pripreme i mirno odvezu iz grada - saopštile su vlasti.

Svetski poznati geotermalno lečilište Plava Laguna na Islandu takođe je zatvoreno na nedelju dana zbog najnovije seizmičke aktivnosti u blizini lokacije.

Islandski meteorološki zavod navodi da je izmereno oko 1.400 potresa u četvrtak i još 800 potresa u prvih 14 sati u petak. Sedam potresa u četvrtak bilo je magnitude četiri ili više s epicentrom na poluostrvu Rejkjanes blizu aerodroma i planine istočno od Plave lagune. Najjači potres bio je jačine 4,8 Rihtera i zabeležen je oko kilometar i po južno od Plave Lagune.

- To je najveći potres od početka aktivnosti 25. oktobra - upozorio je meteorološki zavod Velike Britanije dodajući da se može očekivati nastavak seizmičke aktivnosti na Rejkjanesu dok se nastavlja nakupljanje magme.

Portparol lokalne turističke zajednice rekao je da se potresi mogu osetiti čak u Rejkjaviku. Za sada nastaju isključivo na istom području i dubini oko pet kilometara ispod nivoa tla.

Ističe se i da erupcija nije neizbežna jer činjenica da sada ima jačih potresa nego ranije u tom području ne znači i povećanu stopu nakupljanja magme.

- Mogu se očekivati potresi magnitude do 5,5 Rihtera jer se nakupljanje magme nastavlja ispod zemlje. U ovoj fazi nema naznaka da magma probija svoj put prema površini - navodi meteorološki zavod Velike Britanije.

Predstavnik islandske Agencije za civilnu zaštitu krenuo je prema Grindaviku kako bi pripremio potencijalnu evakuaciju grada.

Plava Laguna je deo poluostrva Rejkjanes na jugozapadu Islanda gde se nalazi i glavni islandski aerodrom Keflavik.

Javnost je pre izvesnog vremena, podsetimo, nasmejala reakcija islandske premijerke Katrin Jakobsdotir koja je uživo diskutovala o posledicama pandemije kada je sve počelo da se trese.nastavila razgovor.

(Kurir.rs/Jutarnji/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track