OVAJ ČOVEK JE RAZNEO SEVERNI TOK? Pukovnik ukrajinskih specijalaca igrao KLJUČNU ULOGU, objavljeni rezultati velike ISTRAGE
Foto: Youtube/Цензор.НЕТ/DW News

OVAJ ČOVEK JE RAZNEO SEVERNI TOK? Pukovnik ukrajinskih specijalaca igrao KLJUČNU ULOGU, objavljeni rezultati velike ISTRAGE

Planeta -

Visoki ukrajinski vojni zvaničnik odigrao je ključnu ulogu u sabotaži gasovoda Severni tok u Baltičkom moru prošle godine, rezultati su zajedničke istrage američkog "Vašington posta" i nemačkog "Špigla" koja je objavljena u subotu.

Roman Červinski, pukovnik u ukrajinskim snagama za specijalne operacije, bio je "koordinator" operacije Severni tok, rekli su američkim i nemačkim novinama izvori upoznati sa njegovom ulogom.

Roman Červinski
foto: Youtube/Цензор.НЕТ

Američki i nemački medij su citirali ukrajinske i evropske zvaničnike koji znaju detalje o sabotaži, i koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni.

Červinski je nadgledao logistiku i tim od šest ljudi koji su iznajmili jedrilicu pod lažnim identitetom i koristili ronilačku opremu za postavljanje eksplozivnih naprava na cevovode, navodi američki list.

On nije planirao operaciju niti je delovao sam, već je primao naređenja ukrajinskih zvaničnika, piše Vašington post.

Na dva gasovoda Severnog toka kod danskog ostrva Bornholm krajem septembra 2022. otkrivene su četiri rupe kroz koje je curio gas, a seizmički instituti su snimili dve podvodne eksplozije neposredno pre toga.

Gasovodi su bili u centru geopolitičkih tenzija dok je Rusija prekidala isporuke gasa Evropi u znak odmazde na sankcije Zapada zbog rata u Ukrajini.

U zavisnosti od izvora, odgovornost za eksplozije pripisana je Ukrajini, Rusiji ili Sjedinjenim Državama, ali su svi to negirali.

Červinski je preko svog advokata negirao bilo kakvu ulogu u sabotaži gasovoda.

- Sve spekulacije o mojoj umešanosti u napad na Severni tok su ruska propaganda bez ikakvog osnova - rekao je Červinski u pisanoj izjavi za "Vašington post" i "Špigl".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je više puta negirao da je njegova zemlja umešana u eksplozije gasovoda.

- Nikada to ne bih uradio - rekao je prošlog juna za nemački dnevnik Bild, dodajući da bi "želeo da vidi dokaze".

Vladimir Zelenski
foto: Printscreen/Twitter

Prema "Vašington postu", sabotaža je izvedena bez znanja Zelenskog.

"Vašington post" i "Špigl" pišu da su kontaktirali ukrajinsku vladu sa pitanjima o ovoj zajedničkoj istrazi, ali da nisu dobili odgovor.

Červinskom se trenutno sudi u Kijevu, pošto je optužen za zloupotrebu ovlašćenja u pokušaju da nagovori jednog ruskog pilota da prebegne.

On tvrdi da je suđenje protiv njega politička odmazda zato što je kritikovao Zelenskog.

(Kurir.rs/Kyiv Post/Washington Post/Der Spiegel)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track