GODINE: I Tramp je počeo da se gubi, pomešao Bajdena sa Obamom
Foto: Scott Eisen / Getty images / Profimedia

GODINE: I Tramp je počeo da se gubi, pomešao Bajdena sa Obamom

Planeta -

Bivši američki predsednik Donald Tramp (77) pomešao je na skupu u Nju Hempširu Baraka Obamu i Džozefa Bajdena, iako je čitavu proteklu kampanju prozivao zbog odsutnosti aktuelnog šefa Bele kuće nazivajući ga "uspavani Džo"!

Tramp je u svom govoru u Klarmontu za Obamu greškom rekao da je i dalje predsednik Sjedinjenih Država.

Bajdenovi gafovi

Predsednik Džozef Bajden je poznat po svojim gafovima u javnosti, saplitanjima, konfuziji i odsutnosti. Međutim, sada je i Tramp počeo da mu se pridružuje u gafovima:

- Premijer Mađarske Viktor Orban je pozvao predsednika Obamu da podnese ostavku i da ga ja zamenim. Lider Mađarske je veoma moćan u svojoj zemlji, kao i van njenih granica. U intervjuu pre dve nedelje pitali su ga šta bi savetovao predsedniku Obami. Rekao je da je to vrlo jednostavno. Predsednik Obama bi trebalo da podnese ostavku i da na njegovo dođe predsednik Tramp, koji je čuvao mir u svetu - rekao je Tramp - koji je greškom za Orbana naveo da je turski lider.

Donald Tramp, Džozef Bajden
foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia, AP Evan Vucci, AP Rebecca Blackwell

Kako prenosi Dejli mejl, izgleda da je i Tramp počeo da gubi razum, imajući u vidu da Barak Obama, prvi Afroamerikanac na čelu SAD, posle dva mandata u Beloj kući nije na vlasti još od 2016.

Trampu ovo nije prva slična greška u govorima pred pristalicama. Govoreći na skupu u Ajovi prošlog meseca, za grad Su Siti (Sioux City) rekao je da se zove Su Fols (Sioux Falls), a on se nalazi u Južoj Dakoti.

Uprkos sve češćim gafovima, Tramp i dalje figurira kao glavni kandidat za dobijanje nominacije u Republikanskoj stranci i izlazak na izbore 2024. godine. Politički komentator Lari Sabato uveren je da Tramp neće imati problema da dobije nominaciju i da se njegovo ime nađe na glasaškom listiću:

Trampova baza

- Trampova baza, koja je ujedno i najveća u Republikanskoj stranci, uopšte ne sluša kritike na njegov račun. Njih te kritike ne zanimaju čak i kada su tačne - rekao je on.

Poslednje istraživanje javnog mnjenja pokazuje da samo 14 odsto birača u SAD veruje da im je finansijski bolje otkad je Bajden na vlasti, dok njih 70 odsto smatra da je njegova politika naštetila ekonomiji. Podsećamo, pre više od nedelju dana istraživanja su pokazala da Tramp ubedljivo vodi ispred Bajdena u pet od šest ključnih američkih saveznih država. U pitanju su "sving stejts" (kolebljive države), gde se unapred ne zna ko će dobiti većinu glasova na izborima zakazanim za prvi utorak 2024.

Glavni strateg Obamine kampanje

Godine sve veći problem za Bajdena

Dejvid Akselrod, jedan od glavnih stratega u dve predizborne kampanje Baraka Obame, koji je 2008. prvi put pobedio na predsedničkim izborima, kaže da godine aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena (80) predstavljaju sve veći problem za demokrate i jedan od onih problema koje oni ne mogu da poprave.

- Raspoloženje u zemlji je loše. Raste zabrinutost zbog inflacije, ali to se može prevazići. Verujem da će Bajden biti kandidat demokrata, kao i da Tramp ima veliku šansu da ponovo bude predsednik. Iako je Tramp samo tri godine mlađi, većina birača misli da je Bajden taj koji je prestar da bude predsednik - rekao je on.

Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track