RAZDOR: Sve veći jaz između obaveštajnih službi Zapada i Ukrajine u načinu vođenja rata!
Foto: Petr TOPIČ / MFDNES + LN / Profimedia

RAZDOR: Sve veći jaz između obaveštajnih službi Zapada i Ukrajine u načinu vođenja rata!

Planeta -

Sve je veći raskol između ukrajinskih i zapadnjačkih obaveštajnih službi, objavio je londonski Tajms, navodeći da bi namera špijuna u Kijevu da rat prenesu u Rusiju likvidacijom političkih meta mogla da ide u korist Moskvi.

Britanski istoričar Mark Galeoti, ekspert za modernu Rusiju, kaže da ukrajinske i zapadnjačke obaveštajne službe, pre svih one iz Sjedinjenih Država i Velike Britanije, blisko sarađuju još od 2014, kad je Rusija anektirala poluostrvo Krim.

Bez transparentnosti

Galeoti je tenzije pripisao rezervama "u vezi sa ukrajinskom strategijom odvođenja rata u Rusiju bombardovanjem i ubijanjem ne samo vojnih već i političkih ciljeva".

- Zapad je posebno zabrinut što bi, suprotno ukrajinskom uverenju da će ovi udari potkopati podršku ruskog naroda vojnoj kampanji protiv Kijeva, mogli imati suprotan efekat i podići moral i podršku za specijalnu vojnu operaciju, kako u Rusiji nazivaju invaziju na Ukrajinu.

Galeoti navodi i da, uprkos snažnoj saradnji među obaveštajnim službama, Kijev zapravo nikad nije bio u potpunosti transparentan prema svojim saveznicima i da je okretao glavu na neka od njihovih upozorenja.

- Zapadnjačke zemlje koje ubijaju svoje neprijatelje iz dronova u svom delu sveta ne bi trebalo da se žale zbog naših metoda - rekao je neimenovani ukrajinski obaveštajni zvaničnik.

Galeoti je ukazao i na duboko ukorenjen strah Kijeva da će na Zapadu doći do "umora od Ukrajine", što će dugoročno potkopati finansijsku i vojnu podršku. - Iako Ukrajina neće želeti da preduzme akciju koja bi Zapad mogla dodatno da uvuče u rat protiv Rusije, možda se u Kijevu više neće truditi da se takve akcije spreče - naveo je Galeoti.

Darija Dugina
Darija Duginafoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Pomoć CIA

Vlasti u Kijevu još od početka sukoba 24. februara prošle godine optužuju ukrajinske obaveštajne službe da rukovode atentatima na javne ličnosti u Rusiji. Prošle godine je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) optužila ukrajinski SBU da stoji iza ubistva Darije Dugine, ćerke političkog komentatora Aleksandra Dugina, podmetanjem bombe ispod njenog džipa. U Moskvi takođe tvrde da Kijev stoji iza likvidacije Maksima Fomina, vojnog blogera koji je bio poznat pod pseudonimom Vladlen Tatarski, u jednom kafeu u Sankt Peterburgu. U julu ove godine FSB je naveo da je sprečio zaveru da se izvrši atentat na Margaritu Simonijan, glavnu urednicu portala Raša tudej, i poznatu novinarku Kseniju Sopčak. Vašington post je prošlog meseca objavio da je američka CIA potrošila na desetine miliona dolara kako bi opremila ukrajinske obaveštajne službe opremom za nadzor i pomogla u izgradnji velikog postrojenja.

Oleg Soskin, savetnik dvojice predsednika

Zelenski možda bude zbačen s vlasti

Oleg Soskin, bivši savetnik dvojice bivših predsednika Ukrajine, upozorio je da bi mirovni razgovori između Moskve i Kijeva mogli da postanu preovlađujući narativ na Zapadu, pa bi aktuelni šef države Volodimir Zelenski mogao da bude zbačen s vlasti ukoliko i dalje nastavi da odbija mogućnost pregovora.

- Zelenski, koji insistira na tome da pobeda može da bude ostvarena samo na bojnom polju, jednostavno ne može da uđe u pregovore s Moskvom. Zbog toga u Rusiji i u nekim zemljama Zapada mogu da pomisle da je vreme da im je potreban neko drugi koji će se u ime Kijeva dogovoriti o makar privremenom primirju. Da bi se to dogodilo, Zelenski mora da bude neutralisan - rekao je Soskin, koji je savetovao ukrajinske predsednike Leonida Kravčuka i Leonida Kučmu.

Kurir

Bonus video:

02:01

KORISTE SVOJ NAROD KAO ŽIVI ŠTIT Avram Izrael za Kurir izneo ZABRINJAVAJUĆE PODATKE: Otkud tu Rusija!? Vasiljević: Mosad je ZNAO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja