KAMIONI KOJI RAZVOZE POMOĆ U POJASU GAZE ĆE DANAS STATI! Ostaju bez goriva, UN upozoravaju da predstoji VELIKA KATASTROFA (FOTO)
Foto: EPA Khaled Elfiqi

humanitarna situacija postaje sve teža

KAMIONI KOJI RAZVOZE POMOĆ U POJASU GAZE ĆE DANAS STATI! Ostaju bez goriva, UN upozoravaju da predstoji VELIKA KATASTROFA (FOTO)

Planeta -

Ujedinjene nacije upozorile su da je humanitarna situacija u Pojasu Gaze sve teža, jer će kamioni koji prenose pomoć stati danas jer nemaju više goriva, u bunarima za vodu nema više šta da se ispumpa, a preti obustava telekomunikacija.

- Humanitarni prekid vatre, gorivo, zalihe — sve nam treba odmah. Nemamo više vremena, suočićemo se sa velikom katastrofom - rekao je juče novinarima Andrea De Domeniko, šef humanitarne kancelarije UN u istočnom Jerusalimu

On je rekao da je 76 kamiona sa hranom, lekovima, medicinskim zalihama, flaširanom vodom, ćebadima i drugim hitnim potrepštinama prešlo iz Egipta u Pojas Gaze u nedelju, ali da bi do utorka mogli da se zaustave bez hitno potrebnog goriva.

- Kamione koji će stići od sutra nećemo jednostavno nećemo moći da istovarimo jer nemamo goriva za viljuškar i nemamo goriva za kamione koji dalje tu pomoć dele onima kojima je neophodna - rekao je De Domeniko.

Gaza, kamioni
foto: EPA Khaled Elfiqi

Izrael je zabranio isporuke goriva rekavši da će ga Hamas preuzeti za svoje ratne poduhvate. Izraelske odbrambene snage se više od mesec dana bore protiv grupe koju su SAD označile kao terorističku, otkako su borci Hamasa 7. oktobra upali u izraelske gradove, masakrirali 1.200 ljudi i oteli 240.

Čitav Pojas Gaze, koji kontroliše Hamas, više od mesec dana nema struje, što onemogućava rad bolnica, vodovoda, fabrika i pekara. Palestinski telekomunikacioni provajder Paltel saopštio je da će prekinuti da radi u četvrtak ako ne dobije gorivo.

- Situacija je zaista, zaista teška. Jako smo zabrinuti šta bi se moglo dogoditi u danima pred nama - rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

(Kurir.rs/Glas Amerike)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja