PALI VOJNIK DRŽAN U ZATOČENIŠTVU: IDF potvrdio smrt Noe Marsijano (19), čije mrtvo telo je Hamas prikazao i optužio Izrael (VIDEO)
Foto: Printscreen/X

služila vojni rok u kibucu koji su napali palestinski ekstremisti

PALI VOJNIK DRŽAN U ZATOČENIŠTVU: IDF potvrdio smrt Noe Marsijano (19), čije mrtvo telo je Hamas prikazao i optužio Izrael (VIDEO)

Planeta -

Izraelske odbrambene snage (IDF) danas su potvrdile smrt Noe Marsijano (19), pripadnice vojske koju je palestinska islamistička organizacija Hamas otela 7. oktobra u napadima na jug Izraela.

Navodi se da je Marsijano služila vojni rok u obaveštajnim jedinicama u vojnoj bazi u kibucu Nahal Oz, kada su ga napali palestinski ekstremisti.

U ponedeljak je Hamas objavio propagandni video na kojem se vidi Noa kako govori na hebrejskom jeziku četiri dana posle otmice, a potom je snimljeno njeno mrtvo telo, uz tvrdnju ubijena u izraelskom vazdušnom napadu.

Izraelska vojska je saopštila da je ona "pali vojnik držan u zatočeništvu terorističke organizacije".

Prethodno je vojska potvrdila identitet žene vojnika, koja je bila talac Hamasa.

Hamas, talac
foto: X@SprinterX99880

U vojnom saopštenju objavljenom ubrzo posle ponoći je navedeno da je Nou Marsijano "brutalno otela teroristička" organizacija Hamas i time je prvi put potvrđen identitet jedne od oko 240 osoba otetih i odvedenih u Pojas Gaze, prenela je agencija Frans pres.

Sinoć je vojno krilo Hamasa, brigade Izadin al Kasam, objavilo video snimak žene vojnika koja je čitala poruku na hebrejskom i rekla svoje ime i broj lične karte, kao i da je zatočena u Pojasu Gaze četiri dana.

Hamas, talac
foto: X@SprinterX99880

Predstavnik izraelske vojske je otišao da obavesti porodicu o objavljanju video snimka, dodaje se u tom prvom saopštenju i optužuje Hamas da "nastavlja da koristi politički terorizam i da se ponaša nehumano objavljući fotografije i video snimke talaca kao što je i ranije činio".

- Koristimo sva sredstva da vratimo taoce kući - zaključuje se u saopštenju.

U napadima Hamasa, 7. oktobra nezabeležanim od osnivanja Izraela, ubijeno je preko 1.200 ljudi na jugu zemlje, većinom civila.

Izraelska vojska procenjuje da je oko 240 talaca odvedeno u pojas Gaze u početnim napadima Hamasa.

Vojska do sada nije objavljivala lične podatke o otetim ljudima, među kojima je najmanje 34 maloletnika, uključujući tu i malu decu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track