DETALJI MASAKRA ELITNE UKRAJINSKE JEDINICE! Postrojili se da pokupe ordenje, ignorisali SVA PRAVILA - pogodio ih "ISKANDER"
Foto: mil.ru/Twitter/@nexta_tv

DETALJI MASAKRA ELITNE UKRAJINSKE JEDINICE! Postrojili se da pokupe ordenje, ignorisali SVA PRAVILA - pogodio ih "ISKANDER"

Planeta -

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov izvestio je o rezultatima istrage o ruskom raketnom napadu u kojem je 3. novembra poginulo najmanje 19 vojnika 128. brdske-jurišne brigade u regionu Zaporožja.

- Glavni inspektorat Ministarstva odbrane dostavio mi je rezultate istrage o okolnostima raketnog napada na 128. brdsko-jurišnu brigadu. Sada znamo šta je bilo i kako se sve dešavalo iz minuta u minut. Morali smo znati šta je dovelo do tragedije i kako se to moglo sprečiti - napisao je on na društvenim mrežama.

- Da, zaista su okupili vojnike u dvorištu da im uruče ordenje. Sva pravila o kamuflaži su ignorisana. U blizini je bilo parkirano više od deset automobila. U to vreme na nebu je bio ruski dron. I otkriven je. Za čitavo područje izdato je upozorenje na vazdušni napad - dodao je on.

- Vojnici su upozoreni na sektor gde je dejstvovao neprijateljski dron. Čim je otkriveno lansiranje rakete, upućen im je odgovarajući signal. Na dodeli nisu preduzete mere bezbednosti. Istraga o ovom slučaju je u toku, sprovodi je Državni istražni biro. Svi odgovorni za ovu tragediju biće kažnjeni po zakonu - najavio je on.

Umerov tvrdi da je naredio Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine da proveri kako se sprovode bezbednosni protokoli u svim jedinicama.

- Apelujem na sve komandante odgovorne za bezbednost vojnika: zanemarivanje osnovnih mera bezbednosti je nedopustivo - rekao je on.

Ranije su ukrajinski i ruski mediji javili da je Rusija 3. novembra u 10.00 časova napala grupu vojnika 128. brdske-jurišne brigade u jednom selu nedaleko od linije fronta, u regionu Zaporožja.

Tada je saopšteno da bi moglo biti ubijeno više od 20 vojnika. Vojnici su se navodno okupili na jednom mestu na ceremoniji dodele ordenja u čast Dana ukrajinskih raketnih snaga i artiljerije.

128. brdska jurišna brigada, koja je bazirana u Zakarpatskoj oblasti, potvrdila je smrt 19 vojnika.

Sledećeg dana, Umerov je naredio Glavnom inspektoratu Ministarstva odbrane da sprovede punu istragu o tragediji. U Zakarpatskoj oblasti proglašena je trodnevna žalost zbog masovne pogibije vojnika.

Predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je tragedija mogla biti sprečena. On je naglasio da je u toku istraga kako bi se porodicama poginulih boraca i ukrajinskom društvu pružili iskreni odgovori o tome kako se tragedija dogodila i čije su naredbe pogrešne.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track