ITALIJA PRVA ZEMLJA KOJA JE ZABRANILA VEŠTAČKO MESO: Odmah posle glasanja došlo do sukoba ispred Vlade
Foto: Shutterstock

ITALIJA PRVA ZEMLJA KOJA JE ZABRANILA VEŠTAČKO MESO: Odmah posle glasanja došlo do sukoba ispred Vlade

Planeta -

Nacrt zakona koji je predložio Ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida, izazvao je sukobe među političarima, ali ga je italijanski senat odobrio sa 159 glasova. Protiv su bila 53 senatora, a 34 suzdržana.

Ovaj Nacrt zakona podrazumeva zabranu „proizvodnje i stavljanja na tržište hrane proizvedene u laboratoriji“. Italija je prva zemlja u Evropi koja je uvela zabranu veštačkog mesa jer je tekst zakona odobrila većina u Senatu, Demokratska partija se suzdržala, a Pokret Pet zvezdica je glasao protiv. Nacrt su predstavili Ministarstvo za poljoprivredu i Ministarstvo zdravlja.

Odmah posle glasanja došlo je do sukoba ispred Vlade. Naime predstavnik stranke +Evropa, Dela Vedova, zajedno sa sekretarom Rikardom Magijem i još nekim militantima, izložio je transparent na kome je pisalo da je ova odluka Vlade pogrešna: „Negujte neznanje. Zabrana veštačkog mesa je nenaučna i antiitalijanska“.

Do sukoba je došlo kada ga je gurnuo Etoro Prandini, predsednik „Koldiretija“ koji je najvažnija organizacija poljoprivrednih preduzetnika sa više od milion i po članova.

Pripadnici te organizacije su dugim aplauzom i mahanjem žutim zastavicama – koje su njihov simbol, pozdravili odluku Vlade.

Odmah su reagovale snage reda pokušavajući da ih razdvoje. Prandini je vikao Dela Vedovi da je „delinkvent i prevarant“, a on je vikao: „Vidite šta je Koldireti“, a zatim je novinarima izjavio da je Prandini sebi previše dozvolio napavši člana parlamenta samo zato jer je izrazio svoj stav, te da će podneti žalbu sudu.

S druge strane, Prandini je novinarima rekao da nema nameru da se izvini te da će i on podneti žalbu sudu protiv Dela Vedove koji ga je provocirao.

Ministar Lolobriđida izjavio je da osuđuje svaku vrstu nasilja, ali da će se ipak sastati sa zaposlenima u „Koldiretiju“.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track