VODEĆI NEMAČKI NOVINAR POD ISTRAGOM ZBOG PUTINA: Otkriveno da je na platnom spisku Moskve KNJIGE O RUSKOM LIDERU ODMAH POVUČENE
Foto: Sergei BOBYLYOV / AFP / Profimedia

afera

VODEĆI NEMAČKI NOVINAR POD ISTRAGOM ZBOG PUTINA: Otkriveno da je na platnom spisku Moskve KNJIGE O RUSKOM LIDERU ODMAH POVUČENE

Planeta -

Nemački novinar Hubert Zajpel, koji je intervjuisao ruskog predsednika Vladimira Putina, suočava se sa pravnim postupkom u Nemačkoj nakon izveštaja da je primao honorare od Rusije.

Televizijski kanal ZDF i časopis Špigl, podsetimo, objavili su nedavno materijal u okviru međunarodne istrage prema kome je Zajpel navodno dobijao sponzorske honorare od Rusije preko ofšor kompanije ruskog preduzetnika Alekseja Mordašova.

Zajpel je tada radio na knjigama o ruskom lideru za izdavačku kuću "Hofman & Kamp" i kao slobodni novinar sarađivao sa nemačkom televizijskom i radio kompanijom NDR za koju je snimio dokumentarni film o Rusiji 2012. godine, a 2014. intervjuisao Putina.

Televizijska i radio kompanija NDR objasnila je pretpretresnu proveru dokumentarca kao sukob interesa.

- NDR će pažljivo razmotriti stanje stvari i sve procese u vezi sa naručivanjem i implementacijom filmova koje je Hubert Zajpel snimio za NDR. Recenziju će preuzeti bivši glavni urednik Špigla Stefen Кlasman. NDR je takođe već počela da istražuje mogućnost pravnih koraka - navode nemački mediji.

Takođe su objasnili da iako je Zajpel slobodni novinar, produkcijski ugovori imaju odredbe da se usluge obavljaju bez spoljnog uticaja, doprinosa ili novčane koristi od trećih lica.

- Gospodin Sajpel je trebalo da obavesti produkcijsku kuću i NDR da je dobio novac od Alekseja Mordašova kao deo sponzorskih ugovora. Nije. NDR to smatra ozbiljnim sukobom interesa koji dovodi u pitanje Zajpelovu novinarsku nezavisnost. Sumnja se su da NDR i publika namerno dovedeni u zabludu - navela je organizacija.

Predstavnici izdavačke kuće Hofman & Kamp nisu odgovorili na pitanje RIA Novosti da li su Zajpelove knjige prethodno proveravane odnosno da li je njihov sadržaj usklađen sa politikom izdavačke kuće.

- Nakon izveštaja o Hubertu Zajpelu, koji su objavili Špigl i ZDF, odlučili smo da njegove knjige više ne stavljamo u prodaju. Navedeno stanje stvari nije nam ranije bilo poznato - navode iz izdavačke kuće.

Istraga ZDF i Špigla navodi da je nakon sklapanja sponzorskog ugovora za pisanje knjige o političkom pejzažu u Rusiji na njegov račun marta 2018. godine prebačeno 600.000 evra.

Sponzor je navodno bila Mordašova ofšor kompanija registrovana na Кipru.

Autor je 2021. godine objavio knjigu "Putinova moć. Zašto je Evropi potrebna Rusija?" u izdanju "Hofman & Kamp". Navodno je Zajpel ranije na isti način mogao da dobije honorar i za knjigu "Putin: Logika moći" koju je 2015. godine objavio isti izdavač.

Zajpel je odgovarajući na zahtev istražitelja potvrdio da je "dobio podršku" od Mordašova, ali je negirao da je biznismen na bilo koji način uticao na sadržaj knjiga. Navodi da u ugovoru jasno stoji da autor "nema nikakvu obavezu" prema sponzoru u pogledu projekta ili njegovog završetka.

(Kurir.rs/RIA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja