BIL GEJTS SPREMA NOVE VAKCINE, VIŠE NEMA IGLE: Uložio milione u revolucionarnu tehnologiju
Foto: Youtube/Eyewitness News ABC7NY/60 Minutes

BIL GEJTS SPREMA NOVE VAKCINE, VIŠE NEMA IGLE: Uložio milione u revolucionarnu tehnologiju

Planeta -

Fondacija Bila i Melinde Gejts uložila je 23,6 miliona dolara u američku biotehnološku kompaniju "Micron Biomedical" za razvoj vakcina bez upotrebe injekcija.

Nova tehnologija se zasniva na primeni vakcina sa flasterima sa rastvorljivim mikroiglama.

Tehnologiju su dugo zagovarali zdravstveni stručnjaci zbog njenog potencijala da poveća pokrivenost vakcinacijom protiv smrtonosnih bolesti.

Lakše je transportovati i davati od tradicionalnih vakcina, posebno u siromašnijim zemljama, gde vakcinacija dece ostaje izazov. Međutim, povećanje proizvodnje je prepreka.

- Tehnologija bi mogla da pomogne u uklanjanju ključnih barijera za iskorenjivanje morbila i rubeole na globalnom nivou - rekao je Džejms Gudson, naučnik u odeljenju za imunizaciju u Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti SAD, Mikronovoj partnerskoj instituciji.

Eliminiše potrebu za rashladnim uređajima tokom transporta, a za primenu nije potreban zdravstveni radnik. To bi takođe moglo pomoći onima koji imaju strah od igala, saopštila je kompanija u četvrtak.

Finansiranje će omogućiti razvoj proizvodnje deset miliona flastera godišnje za veća klinička ispitivanja i širu upotrebu.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track