RUSI AKTIVIRALI DIVERZANTE, IMAJU POSEBAN ZADATAK: Seju haos iza linija, pukovnik priznao - "Pokušavaju da PRODRU I DO KIJEVA"
Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

RUSI AKTIVIRALI DIVERZANTE, IMAJU POSEBAN ZADATAK: Seju haos iza linija, pukovnik priznao - "Pokušavaju da PRODRU I DO KIJEVA"

Planeta -

Ruske diverzantsko-izviđačke grupe sve su aktivnije u ukrajinskoj regiji Sumi, koja se graniči sa Rusijom. Njihov cilj je da vežu što više ukrajinskih snaga u toj oblasti, kako ne bi mogle da budu korišćene u kontraofanzivi.

Portparol ukrajinske Državne granične službe Andrej Demčenko rekao je da ove ruske diverzantsko-izviđačke grupe (DRG) istrajavaju u pokušajima da probiju granicu u Sumskoj oblasti.

- Neprijatelj od nedavno aktivno koristi DRG u regiji Sumi - rekao je Demčenko.

Kako je on saopštio, opale su aktivnosti ruskih diverzanata u oblasti Harkova i Černigova, ali je odjednom Sumska oblast postala "privlačna".

Ta regija Ukrajine se graniči sa ruskim regionima Brjansk, Kursk i Belgorod na severu i istoku.

Pukovnik Vladislav Seleznjov, bivši načelnik pres-službe Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine (AFU), rekao je za Kijev post da jedinice specijalnih snaga iz Kurskog regiona Rusije, koje su obučene za sabotaže, doprinose operacijama u Sumskoj oblasti.

ruske specijalne jedinice, ruski specijalci, ruska vojska, ruski vojnici
foto: Shutterstock

- Činjenica da je sada počela aktivacija u Sumskoj oblasti je rezultat toga što neprijatelj ima resurse i važno mu je da što više rasprši naše resurse kako ne bismo imali priliku da ih iskoristimo - rekao je Seleznjov.

On kaže da Rusi pokušavaju da primoraju ukrajinski Generalštab da zadrži značajne snage u regionu Sumi, skrećući pažnju sa "hitnijih" pravaca Kupjanska i Avdejevke.

Seleznjov je rekao da neprijateljske DRG vrše minobacačke napade duž granice sa Černigovskom, Sumskom i Harkovskom oblašću.

- Da budem iskren, neprijateljski diverzanti sa vremena na vreme pokušavaju da prodru i u region Kijeva - rekao je Seleznjov.

Prema njegovim rečima, grupa od preko 26.000 vojnika okupljena je u Kurskoj, Brjanskoj i Belgorodskoj oblasti Rusije.

- Iako je njihova zvanična misija jačanje državne granice između Rusije i Ukrajine, u stvarnosti, oni stvaraju velike izazove za naše pogranične regione, primoravajući nas da tamo zadržimo značajne snage - rekao je Seleznjov.

Vojni ekspert predviđa da će Rusija nastaviti svoje akcije kako bi ukrajinske snage držale napetim u neborbenim zonama, ometajući prebacivanje rezervi na kritične linije fronta kao što su Liman ili Avdejevka.

(Kurir.rs/Kyiv Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track