"DEGRADIRALI SMO RUSKU VOJSKU BEZ KAPI AMERIČKE KRVI" Zastrašujuća izjava američkog političara - "Ukrajina je DOBRA INVESTICIJA"
Foto: Shutterstock

"DEGRADIRALI SMO RUSKU VOJSKU BEZ KAPI AMERIČKE KRVI" Zastrašujuća izjava američkog političara - "Ukrajina je DOBRA INVESTICIJA"

Planeta -

Bivši guverner Nju Džersija i potencijalni republikanski predsednički kandidat Kris Kristi pozvao je Amerikance da udvostruče finansiranje ukrajinskih ratnih napora, opisujući to kao dobar "povraćaj investicija".

Govoreći na Hadson institutu u Vašingtonu u sredu, Kristi je tvrdio da je on jedini "ozbiljan" republikanski predsednički kandidat koji pokazuje "moralnu jasnoću" svetu, često hvaleći američkog predsednika Džozefa Bajdena.

"Naša strategija u Ukrajini je vođena principijelnom posvećenošću podršci Ukrajincima koji se bore i umiru za svoju zemlju", rekao je Kristi u jednom trenutku. Dodao je da bi obezbedio "više oružja, i to ranije" od Bajdena, i da ne bi pokušao da "ucenjuje" Kijev.

Američka investicija

Kristi je istakao da je posetio Kijev i sastao se sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, koji mu je rekao da bi "bez američke pomoći Ukrajina sada bila okupirana od strane Rusije“. Zelenski je takođe rekao da Ukrajini nisu potrebni nikakvi američki vojnici, samo oružje da bi sama dobila rat, dodao je Kristi.

- Mi smo to uradili, ali sa manje od 4% vojnog budžeta za godinu dana. I time je ukrajinska vojska degradirala 50% ruske vojne sposobnosti bez ijedne kapi američke krvi. Čini mi se da je to prilično dobar povraćaj investicije za nas i trebalo bi da ga udvostručimo - zaključio je bivši guverner.

Zelenski između dve vatre

Zelenski sada pokušava da ubedi američki Kongres da Ukrajini odobri još novca, uključujući i pomoć za plaćanje državnih službenika, vojske, pa čak i penzija, a cifra za to na godišnjem nivou iznosi 16,3 milijarde dolara.

Ukupno, Kijev traži 61,4 milijarde dolara, od čega bi 45 bilo uloženo u vojsku.

Predsednik SAD Džozef Bajden predložio je da se pomoć Ukrajini daje u okviru pomoći Izraelu u ratu protiv Hamasa jer bi tako nepopularno izdvajanje novca za Kijev prošlo ispod radara blagonaklono gledanog finansiranja izraelske vojske.

Zelenski je u tome video dobru priliku da poseti Izrael kako bi izrazio solidarnost, ali i poistovetio borbu Izraelaca sa Ukrajinom. Ukrajinski predsednik uporno je pokušavao da dođe do predsednika Izraela Jicaka Hercoga i predsednika vlade Benijamina Netanijahua u nadi da će Izraelci zaboraviti optužbe Kijeva izrečene prošle godine kada su označeni kao krivci za približavanje Rusije i Irana.

(Kurir.rs/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track