IDF NEGIRA DA JE NAREĐENA EVAKUACIJA Al-ŠIFE: Odgovorili smo na zahtev direktora bolnice da se otvori BEZBEDAN PROLAZ za civile
Foto: Shutterstock

novi detalji

IDF NEGIRA DA JE NAREĐENA EVAKUACIJA Al-ŠIFE: Odgovorili smo na zahtev direktora bolnice da se otvori BEZBEDAN PROLAZ za civile

Planeta -

Izraelske odbrambene snage negiraju da su zahtevale da se bolnica Al-Šifa u Gazi evakuiše u roku od sat vremena i navode da su samo odgovorile na zahteve direktora medicinskog centra koji je tražio siguran put za doktore i civile koji žele da odu.

- IDF je jutros prihvatila zahtev direktora bolnice Šifa da omogući dodatnim stanovnicima Gaze koji su bili u bolnici, a žele da se evakuišu, da to učine bezbednim putem. IDF ni u jednom trenutku nije naredila evakuaciju pacijenata ili medicinskih timova i zapravo je predložila da IDF omogući svaki zahtev za medicinsku evakuaciju. Medicinsko osoblje će ostati u bolnici da podrži pacijente koji nisu u mogućnosti da se evakuišu - saoptila je vojska.

IDF takođe kaže da je preko noći dostavila dodatnu hranu i vodu i drugu humanitarnu pomoć bolnici.

Al-Džazira i AFP javile su prethodno, podsetimo, da je IDF dala sat vremena da medicinska ustanova u Gazi bude evakuisana. Novinar IDF iz Gaze je javio da su trupe IDF preko zvučnika poslale poruku upozorenja.

Bolnica Al- Šifa postala je žarište rata između Izraela i Hamasa koji sada ulazi u sedmu sedmicu nakon razornog napada 7. oktobra na južni Izrael.

Izrael kaže da Hamas upravlja komandnim centrom i lavirintom tunela ispod bolnice i više puta je pozivao da se bolnica evakuiše na jug, ali medicinski stručnjaci kažu da mnogi pacijenti ne mogu da se premeste.

IDF je u petak objavila nove slike na kojima se vidi tunelski šaht pronađen u bolničkom kompleksu. Vojska je saopštila i da je iz područja bolnice Šifa izvukla tela dva izraelska taoca koje je Hamas oteo 7. oktobra.

(Kurir.rs/Times of Israel)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track